GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

25 χρόνια από την απώλεια 34 ανθρώπων στο όρος Κέρκη! [video]

3 Αυγούστου 1989 – Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Πτήση 545... Δρομολόγιο: Θεσσαλονίκη – Σάμος Σημείο: Όρος Κέρκης, Σάμος Αεροσκάφος:...



3 Αυγούστου 1989 – Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Πτήση 545...
Δρομολόγιο: Θεσσαλονίκη – Σάμος

Σημείο: Όρος Κέρκης, Σάμος

Αεροσκάφος: Shorts 330-200 | SX-BGE «Νήσος Μήλος»

Το μικρό δικινητήριο αεροπλάνο, με το παρατσούκλι «ιπτάμενο κουτί παπουτσιών» λόγω του περίεργου σχήματός του, απογειώνεται από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου 1989 με προορισμό το αεροδρόμιο «Πυθαγόρας» στη Σάμο, ένα γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους με την αεροπορία αεροδρόμιο λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης διαδικασίας προσέγγισης.

Η πτήση αυτή εκείνη τη μέρα μετέφερε 31 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος.
Οι πιλότοι αποφάσισαν να αγνοήσουν την πτήση δι’οργάνων και να πετάξουν σε VMC συνθήκες, γεγονός που υποδηλώνει πτήση γνωστή και ως «εξ’όψεως», χωρίς δηλαδή την ιδιαίτερη χρήση οργάνων ναυτιλίας. Λόγω ανθρώπινου λάθους και ίσως και λόγω υπεροψίας από πλευράς κυβερνήτη, το μικρό αεροπλάνο προσκρούει εν μέσω νεφών στις πλαγιές του όρους Κέρκης στα βορειοδυτικά της Σάμου, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο όλων των επιβαινόντων.
Το σημείο της πρόσκρουσης, λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή και της μη πρόκλησης πυρκαγιάς, εντοπίστηκε μετά από ένα 24ωρο από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τραγική ειρωνία, είναι το δεύτερο αεροσκάφος της Ολυμπιακής που χάνεται και φέρει και αυτό το όνομα «Νήσος Μήλος», μετά το YS-11 που συνετρίβη στην Κοζάνη το 1976.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση