GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ακριβής απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγογράφηση

Δείτε τι ανακοίνωση ο ΙΣΑ: "Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει τις αιτήσεις του Π.Ι.Σ. και του Ι.Σ.Α. Το Δ...



Δείτε τι ανακοίνωση ο ΙΣΑ: "Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει τις αιτήσεις του Π.Ι.Σ. και του Ι.Σ.Α. Το Δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της παραγράφου 1 και του παραρτήματος Ι της προσβαλλόμενης απόφασης, που αφορά στον καθορισμό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

Επιπλέον όμως, όρισε ότι η Διοίκηση (δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ) δύναται να καλεί τον ιατρό προς δικαιολόγηση των συνταγογραφήσεων και ενδεχομένως να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 2 της ίδιας υπουργικής απόφασης μόνο υπό τις προϋποθέσεις που τάσσονται στο σκεπτικό της απόφασής του. Ειδικότερα το Δικαστήριο έκρινε ως προς το ζήτημα αυτό που αφορά στον καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων ότι κατά την αληθή έννοια της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως ως «υπέρβαση» των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης εξαιτίας της οποίας καλείται ο ιατρός από τον ΕΟΠΥΥ προς δικαιολόγηση της συνταγογράφησης του, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ειδικότερα εφόσον δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για επανειλημμένη υπέρβαση, δεν νοείται κάθε υπέρβαση των ορίων ανεξαρτήτως του ύψους της, αλλά μόνο η σημαντική (ήτοι η υπέρβαση μεγάλου ύψους) ενώ εξάλλου, τόσο η κλήση προς τον ιατρό προς δικαιολόγηση και παροχή εξηγήσεων, όσο και η τυχόν πράξη επιβολής κυρώσεων, πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένες, σύμφωνα άλλωστε και με τα γενικώς ισχύοντα επί διοικητικών κυρώσεων. Ενόψει των παραπάνω το Δικαστήριο έκρινε μεν ότι δεν συντρέχει ως προς το ζήτημα αυτό περίπτωση αναστολής εκτελέσεως της παρ.2 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, αλλά μόνο εφόσον η κρίσιμη αυτή διάταξη εφαρμοστεί κατά την ανωτέρω έννοια.

Ενόψει των παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί ευελπιστεί ότι η Διοίκηση, και ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ, συμμορφούμενος, ως οφείλει, με την παραπάνω δικαστική κρίση θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται από την υπουργική απόφαση, αλλά και το νόμο, με σύνεση, μέτρο και σοβαρότητα όπως αρμόζει στο εξαιρετικής σημασίας αυτό ζήτημα, χωρίς να επαναλάβει αστοχίες, αδικίες και ατυχείς ενέργειες του παρελθόντος.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εμμένει στη διεκδίκησή του για την άμεση θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων κατά πάθηση τα οποία μπορούν να αποτελέσουν επιστημονικό έρεισμα άσκησης πολιτικής της υγείας και στον τομέα του φαρμάκου και της συνταγογράφησης, τα οποία, όπως υποσχέθηκε εξάλλου ο κ. Υπουργός ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα θεσπιστούν άμεσα, ώστε το πλαφόν με τη σημερινή του μορφή να εφαρμοστεί προσωρινά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί τέλος τα μέλη του να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και κρίση τους, τηρώντας τις ισχύουσες διατάξεις συνταγογράφησης, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα σταθεί συμπαραστάτης τους σε κάθε δείγμα αυθαιρεσίας ή παράβασης της παραπάνω σαφούς δικαστικής κρίσης από τον ΕΟΠΥΥ, αναζητώντας ευθύνες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ|
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση