GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστρέφουν από Ρωσία 3.000 νταλίκες με ελληνικά προϊόντα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και φυσικά και στη χώρα μας, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στις ευρωπ...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και φυσικά και στη χώρα μας, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στις ευρωπαϊκές χώρες, ως αντίποινα για το πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 νταλίκες που είναι γεμάτες με ελληνικά ροδάκινα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στην Ημαθία και την Πέλλα, καθώς οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να εισάγουν το εμπόρευμα, που είναι εξαιρετικά μεγάλο σε όγκο και κατ’ επέκταση σε χρήμα. Κάτι που «μεταφράζεται» σε τεράστια απώλεια για τους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν στείλει το εμπόρευμά τους στην μακρινή Ρωσία.

«Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία «βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά» πρόσθεσε.

Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.

Δεσμεύσεις από ΥΠΕΞ και την ελληνική κυβέρνηση για αποζημίωση των παραγωγών

Το υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του, δεσμεύεται από την πλευρά του, ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε «να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις», «εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες». «Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «σε στενή συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε: Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του. Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς».

Επισημαίνει, επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών πως η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο».

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι. Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν πλήρως, είτε από την ελληνική πλευρά είτε από την ΕΕ και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα μας δεν θα αλλάξει συμμαχίες.

Μπαράζ συσκέψεων

Το «καυτό» ζήτημα του ρωσικού εμπάργκο θα τεθεί επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις που θα πραγματοποιήσουν σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία με στελέχη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις 14:00, κατόπιν εντολής του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με θέμα τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα γίνει εκτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων από την επιβολή μέτρων απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και θα εκτιμηθούν οι τρόποι αντιμετώπισής της.

Θα ακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη, στις 16.30 στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Ακυρώθηκε η αυριανή σύσκεψη των παραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπενθυμίζεται, πως σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Τα αποτελέσματα της απογευματινής συνάντησης, επρόκειτο να τεθούν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 14:00, στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, η σύσκεψη αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης
ζήτησαν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως
ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο, καθώς και την
καταβολή αποζημιώσεων.

Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι Βρυξέλλες

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας θα συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης, ενώ μια ειδική ομάδα θα εξετάσει τις δυνητικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και θα προτείνει λύσεις.

Το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τις χώρες που έχουν πληγεί κερδίζει έδαφος, αφού και μεγάλες οικονομίες της ΕΕ βασίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους στη ρωσική αγορά.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση