GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αγροτικά προϊόντα το 41,5% των εξαγωγών στη Ρωσία

Τις πτυχές του προβλήματος που έχει ανακύψει με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζει με προσοχ...


Τις πτυχές του προβλήματος που έχει ανακύψει με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζει με προσοχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την προστασία των Ελλήνων παραγωγών, καθώς το 41,5% των προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στη Ρωσία αφορά σε αγροτικά.
Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση