GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα στην Γάζα

(Κείμενο του Φιντέλ Κάστρο στη χθεσινή Γκράνμα) Πιστεύω ότι αναδύεται μια νέα, απωθητική μορφή φασισμού. Και έχει αξιοσημείωτη δύναμη σε ...

(Κείμενο του Φιντέλ Κάστρο στη χθεσινή Γκράνμα)

Πιστεύω ότι αναδύεται μια νέα, απωθητική μορφή φασισμού. Και έχει αξιοσημείωτη δύναμη σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία οι επτά δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη μας αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Καμία από τις σημερινές περιστάσεις δεν έχει βέβαια σχέση με τη δημιουργία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ή με την ίδρυση της αμερικανικής αυτοκρατορίας πριν από 200 χρόνια. Η Αγγλία ήταν η πρώτη πραγματική αποικιακή δύναμη που επέκτεινε την κυριαρχία της στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αυστραλίας, της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Δεν θα αναφερθώ σε αυτές τις γραμμές στους πολέμους και στα εγκλήματα που διέπραξε η αυτοκρατορία των ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια. Θα αναφέρω μόνο ότι θέλησε να κάνει στην Κούβα αυτό που έκανε σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι "μια δίκαιη ιδέα στα βάθη μιας σπηλιάς είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε στρατό".
Η ιστορία είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όλα αυτά, αλλά αυτή είναι και η εμπειρία των κατοίκων της Παλαιστίνης. Αυτό αποδείχτηκε πρόσφατα και στον ντροπιαστικό, εγκληματικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ένα κομμάτι γης από αυτό που αποτελούσε την ανεξάρτητη Παλαιστίνη μόλις πριν από μισό αιώνα.
Η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί συγκλόνισε τους λαούς της οικουμένης. Γιατί όμως η ισραηλινή κυβέρνηση να πιστεύει ότι ο κόσμος θα παραμείνει απαθής απέναντι στη μακάβρια γενοκτονία που διεξάγεται σήμερα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού; Να θεωρείται άραγε ότι η συνενοχή της αμερικανικής αυτοκρατορίας σε αυτή την ντροπιαστική σφαγή θα περάσει απαρατήρητη;
Το ανθρώπινο είδος ζει μια πρωτοφανή περίοδο της Ιστορίας. Μια σύγκρουση πολεμικών αεροσκαφών ή πλοίων ή κάποιο άλλο παρόμοιο γεγονός θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σύγκρουση με εξελιγμένα όπλα υψηλής τεχνολογίας που ενδεχομένως θα αποτελούσε την τελευταία περιπέτεια του Homo Sapiens.
Υπάρχουν γεγονότα που αντανακλούν την ολοκληρωτική ανικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα του πλανήτη μας. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, όπως όμως είναι και οι ευκαιρίες να προχωρήσουμε μπροστά.
Νέες δυνάμεις με εξαιρετική σημασία βγαίνουν στο προσκήνιο. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική -που δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τις περιοχές της Καραϊβικής και της Αφρικής, οι οποίες εξακολουθούν να αγωνίζονται για ανάπτυξη- αποτελούν τις δυνάμεις που στην εποχή μας είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου χωρίς να αποκλείουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη ή την Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση