GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η τέχνη απελευθερώνει και θεραπεύει»

Της Αννίτας Πιτσιδιανάκη Φως. Φως, έρεβος, σκιές και αντιθέσεις... Εκτυφλωτικό φως και φως αδύναμο ίσα που αχνοφέγγει. Φως πο...



Της Αννίτας Πιτσιδιανάκη
Φως. Φως, έρεβος, σκιές και αντιθέσεις...
Εκτυφλωτικό φως και φως αδύναμο ίσα που αχνοφέγγει. Φως που μπορεί να φανερώσει τα άδυτα μιας πολιτείας αλλά και να σκεπάσει με την απουσία του κρυμμένα μυστικά της. Φως που ξεγυμνώνει την αλήθεια και φως ονειρικό που δημιουργεί παραισθήσεις και φαντασιώσεις.

Το φως που εκπέμπει η πόλη αλλά και η φύση του Ρεθύμνου, το «Ρεθεμνιώτικο φως» είναι αυτό που αναδεικνύει, χειριζόμενη το πινέλο της με αριστοτεχνικό τρόπο η ζωγράφος Μαριάννα Μπαξεβάνη. Καταφέρνει να το τιθασεύσει και να το απλώσει σαν αέρινο χάδι πάνω στις στέγες, στα στενά, στις προβλήτες, στις ακροθαλασσιές και στους αγρούς του Ρεθύμνου.

Το θεϊκό αυτό φως που εκπορεύεται από αυτόν τον ευλογημένο τόπο, μέσα από τους εξαιρετικούς πίνακες της καλλιτέχνιδας, απλώνεται και ξεχειλίζει, δραπετεύει από το καμβά και λούζει τον θεατή. Έτσι μπορεί να μυρίσει τα αρώματα και τις μοσχοβολιές των ανθών, να αφουγκραστεί την ανάσα της πόλης, να νιώσει την αλμύρα της γαλάζιας θεάς στα χείλη του και να γευθεί τους καρπούς της ελιάς, της ροδιάς, της μηλιάς.

Η κα Μπαξεβάνη παρουσιάζει τα έργα της σε μια ακόμη ατομική της έκθεση στο Ρέθυμνο, στο «Σπίτι του πολιτισμού», με τίτλο «Ρεθεμνιώτικο φως». Η έκθεση θα διαρκέσει από 21 Αυγούστου 2014 έως 1 Σεπτεμβρίου 2014.

Η ζωγράφος όπως σε όλη την δεκαπεντάχρονη εικαστική της πορεία έτσι και σε αυτή την έκθεση δίνει το προσωπικό της στίγμα και αποτυπώνει με τον δικό της μοναδικό ταλέντο ότι κεντρίζει το βλέμμα και αγγίζει την ψυχή της.

Προσπαθεί να εκφράσει την ομορφιά και την αρμονία που υπάρχει γύρω μας, την ενέργεια και τη σοφία της φύσης. Μέσα από τα χρώματα έρχεται σε επαφή με την ψυχή της. Η τέχνη απελευθερώνει και θεραπεύει, όπως λέει και η ίδια.

Υμνεί με τις πινελιές της το Ρέθυμνο, την πόλη που γεννήθηκε, αγάπησε και λατρεύει. Μετουσιώνει αυτή την αγάπη σε κομμάτια ομορφιάς και τέχνης φιλτραρισμένα από την δική της φιλοσοφία. Ελεύθερο πνεύμα με πανανθρώπινα ιδεώδη που απορρέουν από τις αξίες και την στάση ζωής της.

Η αγάπη, η ειρήνη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αυτογνωσία και η εξέλιξη του ανθρώπου προσεγγίζοντας τον ανώτερο εαυτό του, είναι μερικά από εκείνα που υποστηρίζει και επεξεργάζεται στο διάβα της ζωής της. Μια καλλιτέχνιδα με κουλτούρα, αναζητήσεις και ανήσυχο πνεύμα μα και γαλήνη, απλότητα και γλυκύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση