GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι - Το πάλκο των πανηγυριών "Πανεπιστήμιο" της δημοτικής μουσικής

Η γνήσια δημοτική παράδοση διατηρείται ζωντανή επί δεκάδες χρόνια και συνεχίζεται στις μέρες μας μέσα απo τις πολυάριθμες γιορτ...



Η γνήσια δημοτική παράδοση διατηρείται ζωντανή επί δεκάδες χρόνια και συνεχίζεται στις μέρες μας μέσα απo τις πολυάριθμες γιορτές και πανηγύρια που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο σε διαφορετικούς Νομούς που διατηρούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα των κατοίκων.

Διοργανώνονται κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο, διατηρούν την παράδοση παρά τις δυσκολίες των καιρών, έχουν τους κανόνες τους, τους θρύλους και τους αστέρες τους.

Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί με πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του.

Για δεκαετίες τα πανηγύρια είχαν τη θέση της γιορταστικής συνάθροισης ανθρώπων με κώδικες Ο «Σελήμπεης» ή το «Μαραίνομ΄ ο καημένος» συνεχίζουν να συγκινούν στο άκουσμά τους, μουσικοί και τραγουδιστές ακόμη αποθεώνονται.

Το δημοτικό τραγούδι αποτελούσε μέρος της προφορικής παράδοσης των ανθρώπων που έζησαν και γλέντησαν μ' αυτή. Έτσι πολλά ονόματα μουσικών έφτασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τη συλλογική μνήμη.

Εκατοντάδες τραγουδιστές, μουσικοί και συνθέτες, έχουν συνδέσει την παρουσία τους με το πάλκο των πανηγυριών », όπου έχει τραγουδήσει και έχει χορέψει ολόκληρη η Ελλάδα,

Μερικοί από αυτούς μιλούν στην τηλεόραση του Αχελώου και στο Μάκη Μάκκα και στον Χρήστο Μουρτζάπη και δίνουν στοιχεία και μαρτυρίες για τους παλαιότερους μουσικούς, τη δεξιοτεχνία τους, τα όργανα, το ρεπερτόριο και τις ευρύτερες μουσικές πρακτικές του παρελθόντος ενώ διαθέτουνε ως πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και προσέγγισης τον αυτοβιογραφικό τους λόγο και τη συλλογική προφορική μαρτυρία, που καλύπτει με επάρκεια αυτό τον μεγάλο θησαυρό που λέγεται δημοτικό τραγούδι..

Μέσα από την εκπομπή αποτυπώνονται με αναλυτικό τρόπο τα επιμέρους κοινά στοιχεία των πανηγυριών, αλλά και οι διαφοροποιήσεις τους: η γενικότερη γεωγραφία κάθε περιοχής, η τοποθεσία, ο χώρος οργάνωσης του πανηγυριού καθώς και η διαδικασία μετάβασης προς αυτόν, οι αρχιτεκτονικοί τύποι των εκκλησιών και των μοναστηριών, η προετοιμασία των τοπικών φαγητών, η μουσική, τα όργανα και οι οργανοπαίκτες, οι τοπικοί χοροί και τα τραγούδια, καθώς και οι αντίστοιχοι κώδικες και συμβολισμοί στη διάρκεια του πανηγυριού – δηλαδή η τελετουργία στο σύνολό της.
Με την ίδια συνέπεια και σοβαρότητα που τηρεί μετά κλαρίνα και τα βιολιά τους , το πανηγύρι επάξια θεωρείται το "Πανεπιστήμιο" της δημοτικής μουσικής που στήριξε και στηρίζει τις μουσικές μας ρίζες.

Στην εκπομπή συναντάμε κάποιους από τους πιο βασικούς του πρωταγωνιστές του Δημοτικού Τραγουδιού όπως ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Βασίλης Σαλέας, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Θανάσης Βαρσαμάς, ο Αντώνης Κυρίτσης, η Ζέτα Οικονόμου, ο Μάκης Μπέκος, η Σοφία Παπακώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση