GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μείωση στο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

Η σημαντική πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί θετική εξέ...


Η σημαντική πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην αποκατάσταση, σταδιακά, των απωλειών που έχει υποστεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.
Αυτό επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του τιμαρίθμου κατά 0,7% τον Ιούλιo.
Σύμφωνα με την ανάλυση των επιμέρους δεικτών η εξέλιξη των τιμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Ιούλιος 2013 με Ιούλιο 2014) έχει ως εξής :
Στην «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», καταγράφεται σημαντική μείωση (-2,6%) για δωδέκατο συνεχή μήνα. Η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές αποπληθωριστικές τάσεις και για το μήνα Ιούλιο: αλεύρι (-5,66%), ψωμί (-1,13%), δημητριακά (-1,72%), ζυμαρικά (-2,72%), πουλερικά νωπά (-7,61%), αλλαντικά (-0,20%), ψάρια νωπά (-4,57%), μαργαρίνη (-2,90%), σπορέλαιο (-4,03%), φρούτα νωπά (-15,01%), λαχανικά νωπά (-6,94%), πατάτες νωπές (-33,88%), ζάχαρη (-12,09%), αναψυκτικά (-0,76%) κ.α.
- Στον κλάδο της «εκπαίδευσης» (-3,9%) καταγράφεται αποκλιμάκωση του δείκτη από το φθινόπωρο του 2011 και ύστερα, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των τιμών των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
- Στον τομέα «ένδυση – υπόδηση» η μείωση είναι 1,6 %, στα “διαρκή αγαθά” 0,5 % και στην κατηγορία «λοιπά αγαθά και υπηρεσίες» 2,8 %.
- Μείωση 2,5 % καταγράφεται στον τομέα «αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες».
- Στην κατηγορία «ξενοδοχεία-καφέ-εστίαση» καταγράφεται παρατεταμένη αποκλιμάκωση των τιμών για 22 συνεχόμενους μήνες (-1,6 % τον Ιούλιο), που οφείλεται μεταξύ άλλων στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% σε 13% από την 1.8.2013). Σημειώνεται ωστόσο στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται πλήθος προϊόντων (όπως ποτά, γλυκά κ.α.) και υπηρεσιών (ξενοδοχείων) για τα οποία δεν μεταβλήθηκε ο ΦΠΑ.
- Στην κατηγορία της «στέγασης» καταγράφεται μείωση (-0,2%) για έκτο συνεχόμενο μήνα, (παρά την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13,15%), λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών των ενοικίων (-7,3%) για31ο συνεχή μήνα.
- Σχεδόν μηδενική (0,1 %) ήταν η μεταβολή στον τομέα των «επικοινωνιών».
- Στη κατηγορία των «μεταφορών» καταγράφεται μικρή αύξηση (0,4 %), λόγω κυρίως της μικρής ανόδου των τιμών των καυσίμων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+0,33%), που οφείλεται στη διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
- Στην κατηγορία «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» οι ανατιμήσεις (+2%) οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών του καπνού (+2,05%) λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
- Στον κλάδο της «υγείας» καταγράφεται αυξητική τάση τους τελευταίους οκτώ μήνες (+2,20% τον Ιούλιο) έπειτα από 2,5 χρόνια συνεχών μειώσεων, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλιζομένων από τον Οκτώβριο 2013, γεγονός που αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών (-2,8%).
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση