GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ύποπτος» ο σχεδιασμός του Περιφερειακού Πάρκου

Την αντίθεσή τους στους περιορισμούς που θα επιβάλει η ενδεχόμενη ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των χερσα...



Την αντίθεσή τους στους περιορισμούς που θα επιβάλει η ενδεχόμενη ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού κόλπου, αποκλείοντας την ανθρώπινη παρουσία, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ζαχάρως Παναζής Χρονόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους στα Κρέστενα.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας Περιοχής κόλπου Κυπαρισσίας από το Κατακόλο ως την Κυπαρισσία, αλλά και την ίδρυση Φορέα Διαχείρισής του, έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των Αρχών και Φορέων της Ηλείας, αφενός λόγω της έκτασης των μέτρων, απαγορεύσεων και περιορισμών που θα επιβληθούν στην περιοχή, ακόμα και σε γεωργικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε αυτές τις εκτάσεις και αφετέρου για την απουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Φορέα Διαχείρισης.

Σύσκεψη ενόψει διαβούλευσης

Πολλά σημεία στο Προεδρικό Διάταγμα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος κατά τη διάρκεια της σχετικής σύσκεψης, στο Δημαρχείο Κρεστένων, είναι δυσνόητα, αλλά παράλληλα, είναι πασιφανής η απαγόρευση της ανθρώπινης παρουσίας στις περιοχές αυτές. «Δεν προστατεύεις μια περιοχή απαράμιλλού κάλλους, απαγορεύοντας την ανθρώπινη παρουσία», σημείωσε ο κ. Μπαλιούκος, θυμίζοντας την συμβολή των κατοίκων για την προστασία της, σε περιόδους και περιπτώσεις κρίσεων και κινδύνου, όπως ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. «Θα επεκτείνουμε την κουβέντα μας και με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και των Παραγωγικών Τάξεων, και κυρίως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που, πρέπει να πάρει αποφάσεις επί του θέματος και να ηγηθεί της προσπάθειας ανατροπής του τερατουργήματος που σχεδιάζεται για τον Καϊάφα, την περιοχή από την οποία η Ηλεία προσδοκά να κάνει ένα βήμα προς την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλιούκος, εξηγώντας μάλιστα πως, «…αν δεν κατανοηθούν οι θέσεις μας, θα κινηθούμε και με ένδικα μέσα - αν και δεν το θέλουμε - για μια περιοχή που δεν της αξίζει τέτοια μεταχείριση, βάσει του εν λόγω σχεδιασμού». Αναφέρθηκε δε, στους πολύχρονους αγώνες για την αποτροπή των ΖΟΕ, την ελπίδα για ανάπτυξη που δημιούργησαν τα ΣΧΟΟΑΠ και η οποία «πεθαίνει» μέσα από το σκληρότερο πλαίσιο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Εξάλλου, χαρακτήρισε «ύποπτο» τον σχεδιασμό, ενώ μέσω καλοκαιριού, με μικρή παρουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μέσα στη Βουλή.

Αδιευκρίνιστα πολλά σημεία
Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός των τριών δημάρχων συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Κωνσταντίνα Στρουμπάκου και η Ρούσα Μωραϊτου, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεστένων καθώς επίσης ο νεοεκλεγείς δημ. σύμβουλος Ζαχάρως Χάρης Λαμπρόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις με τους συνεργάτες και συμβούλους των τριών δήμων, μέχρι την σύνταξη της τελικής πρότασης που θα κατατεθεί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης. «Το Νομοσχέδιο σε πολλά σημεία είναι δυσνόητο και απαιτεί διευκρινίσεις. Εμείς θα έχουμε την ακριβή εικόνα από τους συμβούλους μας, αλλά φαίνεται ότι όλη αυτή η περιοχή είναι κατακερματισμένη σε ζώνες με διαφορετικές βαθμίδες προστασίας και δυνατότητες χρήσης του χώρου. Επίσης, ένα άλλο σημείο στο οποίο διαφωνούμε, είναι η σύνθεση του Φορέα Διαχείρισης, αφού απεμπολούνται τα δικαιώματα και η παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Τάξεων της Ηλείας. Γι’ αυτό, στην τελική πρότασή μας, θα καταθέσουμε και θα δημοσιοποιήσουμε την πλήρη αντίθεσή μας, με συγκεκριμένα επιχειρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση