GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιράκ: ΗΠΑ, Γαλλία και Τουρκία χαιρετίζουν τον διορισμό νέου πρωθυπουργού

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, τον διορισμό...


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού στη θέση του Νούρι αλ Μαλίκι, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «κρίσιμης σημασίας» για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπάιντεν με τον Μασούμ συζήτησαν το θέμα του διορισμού του Χάινταρ Αλ Αμπάντι στη θέση του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «επανέλαβε επίσης την έκκληση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον έγκαιρο σχηματισμό μιας νέας, πιο περιεκτικής κυβέρνησης», ικανής να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ιρακινού λαού.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι να εντείνει τη συνεργασία της με τη νέα ιρακινή κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ιρακινό πρόεδρο Μασούμ, καθώς τον θεωρούν εγγυητή του ιρακινού Συντάγματος.
Την επιθυμία τους για «ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» από τον αλ Αμπάντι εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία και το Ιράκ και δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα και να ανταποκριθεί κυρίως στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ δεν θα πρέπει να αναμιχθούν στην πολιτική ζωή της χώρας και «να αποφύγουν ενέργειες» που συνιστούν παρέμβαση σε ζητήματα τα οποία αφορούν «τη δημοκρατική μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας», όπως είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Νικολάι Μλαντένοφ.
«Δεν νομιμοποιείται ο Αλ Αμπάντι»

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μαλίκι στο κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι ο αλ Αμπάντι, ο άνθρωπος που τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία, «δεν νομιμοποιείται» να σχηματίσει κυβέρνηση.
Διαβάζοντας μια ανακοίνωση στο κανάλι Ιρακίγια, την κρατική τηλεόραση, ο Χάλαφ Άμπντουλ Σάμαντ, που είναι μέλος του κόμματος Ντάουα («Κράτος Δικαίου») του Μαλίκι, είπε ότι ο Χάινταρ αλ Αμπάντι «εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του».
«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να προσβάλουμε την απόφαση αυτή στα δικαστήρια», πρόσθεσε ο Σάμαντ, έχοντας στο πλευρό του έναν σκυθρωπό Μαλίκι.
Σύμφωνα με το Ντάουα, οι 43 από τους συνολικά 53 βουλευτές του, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον διορισμό του αλ Αμπάντι.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση