GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η κρίση δεν πλήττει μόνο την Ιταλία αλλά την ευρωζώνη γενικότερα»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, επισήμανε σήμερα τα δυσμενή δεδομένα για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γ...


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, επισήμανε σήμερα τα δυσμενή δεδομένα για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας για να απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι η Ιταλία, η οποία έχει ολισθήσει εκ νέου σε ύφεση, απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη νότια Ιταλία, ο Ρέντσι σημείωσε πως τα στοιχεία τα οποία κατέδειξαν πως η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο ενώ εκείνη της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη αποδεικνύουν πως η ιταλική οικονομία αποτελεί μόνον ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωζώνης.
«Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει καμιά κρίση στην Ιταλία που να αντιπαραβάλλεται με μια ευρωζώνη η οποία τρέχει με τη διπλάσια ταχύτητα. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν», είπε ο Ρέντσι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά από το Ρήγιο της Καλαβρίας.
«Η κατάσταση έχει αλλάξει. Το πρόβλημα είναι πως όλη η ευρωζώνη διέρχεται μια φάση στασιμότητας», επέμεινε.
Η Ιταλία βλέπει την οικονομία της να αναπτύσσεται με αισθητά βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από τα πρώτα χρόνια της νομισματικής ένωσης και προβλέπεται ότι αυτό δεν θα μεταβληθεί φέτος.
Ο Ρέντσι, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εκκλήσεις να υπάρξει μια πιο διασταλτική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ανάπτυξης, δέχεται πιέσεις να κινηθεί ταχύτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί, ιδίως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία της ιταλικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα.
Η προκαταρκτική εκτίμηση του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου της Ιταλίας, του ISTAT, έδειξε πως η οικονομία της χώρας ολίσθησε εκ νέου σε ύφεση έπειτα από μια σύντομη περίοδο οριακής ανάπτυξης στα τέλη του 2013, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταδεικνύει παράλληλα έναν μεγεθυνόμενο κίνδυνο εκδήλωσης αποπληθωρισμού.
Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την χρονίως ασθενική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας και την δυνητική απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά, λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου δημοσίου χρέους της, που ανέρχεται σε 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον πλανήτη.
Ο Ρέντσι όμως, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Μάριο Ντράγκι, για πάνω από δύο ώρες την περασμένη Τρίτη, είπε ότι το σύνολο της ευρωζώνης αντιμετωπίζει δυσκολίες, όχι μόνο η χώρα του.
«Όταν ζητάμε να δοθεί περισσότερη προσοχή στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν ζητάμε να γίνουν χάρες στην Ιταλία. Το ζητάμε διότι θεωρούμε ότι αυτή είναι η μόνη συνταγή που ωφελεί την Ευρώπη», επανέλαβε ο Ρέντσι.
Υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δικαιοσύνη και γραφειοκρατία χαρακτηρίζονται συχνά προσκόμματα για τις ξένες επενδύσεις, στα τέλη του Αυγούστου, μόλις τα μέλη της κυβέρνησής του και το κοινοβούλιο επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση