GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λένα Μαντά: “Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»”!

Μια γνήσια Κωνσταντινοπολίτισσα, με ιδιαίτερο ταπεραμέντο και αξιοπρόσεχτη πένα! Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001. Έκτοτ...



Μια γνήσια Κωνσταντινοπολίτισσα, με ιδιαίτερο ταπεραμέντο και αξιοπρόσεχτη πένα! Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001. Έκτοτε ακολούθησε μια σειρά πετυχημένων μυθιστορημάτων, τα οποία την ανέδειξαν σε μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς της γενιάς της, που όμως έχει έρθει συχνά αντιμέτωπη με πληθώρα αρνητικών κριτικών αναφορικά με την ποιότητα των έργων της! Η μακροχρόνια εμπειρία και η στήριξη του κόσμου σε κάθε συγγραφική απόπειρα, της έχει μάθει να αψηφά τα όποια εμπόδια και να συνεχίζει.

Παρά τις σπουδές στο αντικείμενο, δεν την ενδιέφερε ποτέ να γίνει νηπιαγωγός. Ασχολήθηκε με τα καλλιτεχνικά και τη δημοσιογραφία! Είχε πάντα αυτή την μανία να γράφει. Να γράφει και να ξαναγράφει μέχρι να γεννηθεί μπροστά της ένας νέος κόσμος. Εκείνος όπου ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια με συνοδοιπόρους τους χιλιάδες αναγνώστες της!

Συνέντευξη στο Νίκο Πιτάνιο

“Τα 5 κλειδιά” είναι το νέο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά, και αυτό που θα βλέπεις να ξεφυλλίζεται αγωνιωδώς το φετινό καλοκαίρι, στις παραλίες και τα πάρκα, στους δρόμους, στα λεωφορεία αλλά και στην απέναντι βεράντα…

Πείτε μου δυο λόγια για τα “5 κλειδιά”. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού; Θα εντοπίσουμε στην πρωταγωνίστρια δικά σας χαρακτηριστικά;

Τα πέντε κλειδιά αγγίζει τα όρια του αστυνομικού, με την έννοια ότι έχει περισσότερη αγωνία αφού περιστρέφεται γύρω από την απαγωγή ενός μικρού κοριτσιού. Η μητέρα του, πρέπει να κάνει τα απάντα για να πάρει το παιδί της πίσω, να υπακούσει σε πέντε εντολές, όσα και τα λουκέτα που δένουν την κόρη της. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός και όπως όλα δείχνουν, άρεσε πάρα πολύ στους αναγνώστες. Όσο για την Ηρωίδα μου, την Κυβέλη, δεν έχει τίποτα κοινό με μένα!

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο κόσμος αγκαλιάζει τόσο θερμά κάθε σας συγγραφική προσπάθεια;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στους αναγνώστες! Εγώ απλά γράφω αυτό που μου αρέσει εμένα να διαβάζω!

Πως αντιμετωπίζετε τις αρνητικές κριτικές; Υπάρχουν κακεντρεχείς κριτικοί;

Οι αρνητικές κριτικές που βασίζονται σε εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις, είναι πολύ ενδιαφέρουσες και τις διαβάζω με πολύ προσοχή, καθώς με βοηθούν να βελτιώνομαι. Τις άλλες τις διαγράφω, δεν με αφορούν και αρνούμαι να δηλητηριάσω την ψυχή μου.

Πότε ανακαλύψατε το χάρισμά σας στη συγγραφή; Τι μπορεί να σας εμπνεύσει ώστε να ξεκινήσετε να γράφετε;

Γράφω από παιδί και στα χρόνια που ακολούθησαν είχα πολύ καλή σχέση με το χαρτί και το μολύβι, μου άρεσε να εκφράζω σκέψεις και συναισθήματα με αυτό τον τρόπο. Όσο για την έμπνευση, κινητοποιείται με ότι αλληλεπιδρά μαζί μου. Από ένα τραγούδι, μια ιστορία που άκουσα τυχαία, από την ζωηρή μου φαντασία, απ’ ότι μπορείτε να ή δεν μπορείτε να φανταστείτε!

Ποια είναι τα απαραίτητα υλικά για να πλάσετε τους χαρακτήρες των ιστοριών σας;

Ζητάτε να σας εξηγήσω κάτι που εμπεριέχει …μαγεία και δεν θα το κάνω!

Ποιο είναι το πιο δύσκολο στάδιο στη διαδικασία δημιουργίας ενός μυθιστορήματος;

Καμιά δυσκολία. Οι ιστορίες γεννιούνται στο μυαλό μου με την ίδια ευκολία που αναπνέουμε. Η διαδικασία της συγγραφής έχει την γοητεία του ταξιδιού. Το πιο δύσκολο στάδιο έρχεται όταν πρέπει να γράψω την λέξη «τέλος» και ν’ αποχαιρετήσω φίλους με τους οποίους πίνω τον καφέ μου και συζητάω κάθε μέρα για μήνες!

Έχετε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα υγείας που αντιμετωπίσατε στο παρελθόν. Έπειτα από αυτό, κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία και ο τρόπος που ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη ζωή;

Έχω μιλήσει για την πάθηση από την οποία έπασχα και με οδήγησε στην χημειοθεραπεία. Δεν ήταν καρκίνος, αλλά συγκεκριμένα λέμφωμα του στομάχου! Γενικότερα, κάθε τι που μας ανατρέπει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αυτή του κάστρου που δεν πλήττεται από τίποτα, μας αναγκάζει ν’ αλλάξουμε λίγο την κοσμοθεωρία μας. Μας υποχρεώνει να παραδεχτούμε πως δεν προσέξαμε όσο έπρεπε τον εαυτό μας και αφού ξεπεράσουμε το πρόβλημα, τίποτα ανούσιο δεν μας κάνει να χαλάμε την διάθεσή μας!

Ποια είναι η πιο συγκινητική κουβέντα που έχετε ακούσει από αναγνώστη;

Στα δέκα χρόνια που βρίσκομαι στα εκδοτικά δρώμενα, έχω πάρει πάρα πολλή αγάπη από το αναγνωστικό κοινό και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Μετά από κάθε παρουσίαση, φεύγω γεμάτη από το χαμόγελο και τα γεμάτα αγάπη βλέμματα. Παράλληλα επικοινωνώ καθημερινά μαζί τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα όσα λέγονται ανάμεσα σε μένα και στους ανθρώπους, είναι ο πολύτιμος θησαυρός μου.

Έπειτα από τόσα πετυχημένα μυθιστορήματα, φαντάζομαι ότι ο πήχης βρίσκεται πλέον πολύ ψηλά. Υπάρχει “ταβάνι” για τη Λένα Μαντά;

Δεν υπάρχει ταβάνι γιατί όταν γράφω, δεν σκέφτομαι τίποτα! Ούτε τον εκδότη μου τον κύριο Ψυχογιό, ούτε το αναγνωστικό κοινό, ούτε το τι έχω γράψει μέχρι αυτή την στιγμή. Δεν είμαι «δέσμια» του παρελθόντος, κοιτάω μπροστά και δίνω την ψυχή μου σε κάθε μυθιστόρημα, σαν να είναι το πρώτο!

Ποιο όνειρο είναι αυτό που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Δεν υπάρχει κάτι το οποίο έχω ως απωθημένο. Το μεγαλύτερο όνειρό μου, να κάνω οικογένεια και να καμαρώσω τα παιδιά μου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Νιώθω απόλυτα γεμάτη και ευγνώμων για όσα μου χάρισε ο Θεός.

Πως θέλετε να βρείτε τη Λένα σε 10 χρόνια από τώρα;

Ευτυχισμένη όσο και τώρα και… γιαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση