GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελλείψεις στα φωτοβολταϊκά πάνελ “απειλούν” τα οικιακά συστήματα

Ελλείψεις σε φωτοβολταϊκά πάνελ καταγράφεται στον κλάδο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια υπερπροσφοράς που οδήγησε τις τιμές ...



Ελλείψεις σε φωτοβολταϊκά πάνελ καταγράφεται στον κλάδο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια υπερπροσφοράς που οδήγησε τις τιμές του εξοπλισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα...
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πινάκων αναμένεται να αυξηθούν29% κατά το έτος που διανύουμε με την αγορά να αναμένει τις πρώτες ελλείψεις από το έτος 2006.

Η έλλειψη φωτοβολταϊκών πάνελ αναμένεται να ευνοήσει τους μεγάλους κατασκευαστές και κυρίως των κινεζικών Yingli Green Energy και Trina Solar. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη των αγορών ηλιακής ενέργειας εκτός Ασίας και Βορείου Αμερικής σε περίπτωση που οι προμηθευτές προτιμήσουν τους μεγαλύτερους πελάτες τους.

Επίσης, οι αποστολές εξοπλισμού προς εγκαταστάτες μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων αναμένεται να πάρουν προτεραιότητα έναντι μικρότερων και οικιακών συστημάτωναπειλώντας έτσι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κλάδου της ηλιακής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερπροσφορά εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια είχε οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των τιμών, πολύ υψηλή άνοδο της ζήτησης και είχε προκαλέσει τη χρεωκοπία πολλών εταιρειών του κλάδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance, η διεθνής βιομηχανία προβλέπεται να εγκαταστήσει μέχρι 52 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών πάνελ και 61 Γιγαβάτ το 2015. Συγκριτικά το 2013 είχαν εγκατασταθεί 40 Γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας.

Με βάση τις εκτιμήσεις ο κλάδος έχει παραγωγική δυνατότητα 70 Γιγαβάτ. Από αυτά όμως ένα μεγάλο ποσοστό αφορά σε παρωχημένο εξοπλισμό που δεν φέρνει κερδοφορία. Οπότε η σχέση προσφοράς-ζήτησης είναι πιο κοντινή απ’όσο δείχνουν τα παραπάνω νούμερα.

Ιδιωτικές εκτιμήσεις τοποθετούν την παραγωγική δυνατότητα σε περίπου 59 Γιγαβάτ, εάν εξαιρεθούν οι γηρασμένες ή παρωχημένες γραμμές παραγωγής.

—Οι επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής Recurrent Energy, Άρνο Χάρρις σε αντίθεση με άλλους κλάδους, η έλλειψη σε πάνελ δεν πρόκειται να αυξήσεις τις τιμές.

Καθώς τα κόστη παραγωγής κινούνται καθοδικά, οι κατασκευαστές μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους χωρίς να αυξήσουν τις τιμές του εξοπλισμού. “Κι αυτό είναι σημαντικό διότι η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζει πολύ υψηλή ελαστικότητα στις διακυμάνσεις των τιμών” προσθέτει ο Χάρρις.

“Θα ήταν δύσκολη η άνοδος των τιμών των φωτοβολταϊκών στοιχείων διότι δεν πρόκειται να υπάρξει φυσική ζήτηση για τα προϊόντα αυτά σε υψηλότερες τιμές” επισημαίνει ο Χάρρις. “Εάν αυξήσεις πολύ την τιμή, οι επενδυτές θα στραφούν σε φθηνότερες πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο ή η αιολική ενέργεια” προσθέτει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση