GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επί τάπητος η ανοικοδόμηση της Γάζας

Στο Κάιρο θα συνεδριάσουν οι διεθνείς δωρητές για την Παλαιστίνη με στόχο τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Γάζας, μόλις....



Στο Κάιρο θα συνεδριάσουν οι διεθνείς δωρητές για την Παλαιστίνη με στόχο τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Γάζας, μόλις... επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγία.

Η Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκε ύστερα από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών που είχαν στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες. Η ισραηλινή επιχείρηση προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στον παλαιστινιακό θύλακα, η οικονομία του οποίου ήταν ήδη κακοποιημένη.

Τα χρήματα που συλλέγονται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και της Νορβηγίας θα δοθούν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διευκρίνισε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Μπέργκε Μπρέντε, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα από τα χρήματα αυτά να επωφεληθεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με τη Νορβηγία, η οποία προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, είναι η τρίτη φορά σε διάστημα μερικών ετών που οι διεθνείς δωρητές καλούνται να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Το Όσλο θέτει νέους όρους. «Δεν μπορούμε να αναμένουμε η διεθνής κοινότητα να χρηματοδοτήσει για ακόμη μια φορά την ανοικοδόμηση χωρίς προϋποθέσεις», τονίζει ο Μπρέντε σε ανακοίνωση.

Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών ζητεί την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την εγγύηση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού και στις δύο πλευρές της μεθορίου. «Το γεγονός ότι ένας λαός παραμένει έγκλειστος και στα πρόθυρα του λιμού δεν θα διασφαλίσει την ασφάλεια των γειτόνων της Γάζας», αναφέρει.

Η διάσκεψη των δωρητών ανακοινώνεται την ώρα που ισραηλινοί και παλαιστίνιοι διαπραγματευτές επανέλαβαν χθες τις συνομιλίες στο Κάιρο με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και με στόχο την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία ισραηλινή επιχείρηση έχει προκαλέσει από τις 8 Ιουλίου τον θάνατο τουλάχιστον 1.980 Παλαιστινίων, κυρίως αμάχων και, 67 Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων τρεις άμαχοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αμπάς είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου ότι η διάσκεψη των δωρητών θα πραγματοποιείτο «στις αρχές του προσεχούς μήνα. Ελπίζουμε όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες να μετάσχουν στη διάσκεψη, κυρίως τα αραβικά κράτη, για να προσφέρουν ταχεία βοήθεια», είχε δηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση