GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκδηλώσεις μνήμης για τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο

Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκαν και φέτος, στις 23 Αυγούστου όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις ...


Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκαν και φέτος, στις 23 Αυγούστου όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο, στην Κοιλάδα του Αχελώου, κοντά στην Άρτα.
Η τελετή φέρνει στη μνήμη και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αντίστασης και θυσίας στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Στη Μονή Σέλτσου, που βρίσκεται στην περιοχή Πηγών της Άρτας, έγινε τον Απρίλη του 1804 μια ιστορική μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών, οι οποίοι επέδειξαν και σε αυτή την περίπτωση ηρωισμό και αυτοθυσία. Η Μάχη του Σέλτσου είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, καθώς από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65. Και στο Σέλτσο, όπως στο Ζάλογγο, οι περήφανοι Σουλιώτες, προτίμησαν τον ηρωικό θάνατο από την ατιμωτική αιχμαλωσία. Η άγρια χαράδρα που βρίσκεται κοντά στο σημείο της μάχης, έγινε τόπος μαρτυρίου και αιώνιας μνήμης 250 Σουλιωτών.
Η τελετή συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, με επιμνημόσυνη δέησης και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με θέμα: «Θυσία στο Σέλτσο». Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς στο μήνυμά του στην τελετή που έγινε στον χώρο της ιστορικής Μονής Σέλτσου, αναφέρθηκε στη σημασία του ιερού αυτού τόπου και συμπλήρωσε: «Το Σέλτσο, ιερός τόπος θυσίας αλλά και μνημείο της Ορθοδοξίας στέκει αιώνιος μάρτυρας της Ιστορίας. Ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μαζί με την ιστορική μνήμη, αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη και πηγή ιστορικού, θρησκευτικού και περιβαλλοντολογικού πλούτου. Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου έχει τις δυνατότητες για μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ήπιες και εναλλακτικές μορφές οικολογικού αλλά και θρησκευτικού τουρισμού. Με όραμα και ισχυρή θέληση, αυτός ο τόπος, τόσο πλούσιος σε ιστορία και θρησκευτικό συναίσθημα, μπορεί να καταστεί πόλος έλξης και ν’ αναπτυχθεί διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την φυσική ομορφιά του».
Παρακολουθείστε σχετικό βίντεο για το Σέλτσο που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση