GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παιγνίδια επιθυμιών στο ανασκαφικό έργο της Περιστέρη

Του Γιώργου Ροδάκογλου Στην σφαίρα της φαντασία ανήκει η οποιαδήποτε σκέψη ότι η  Κατερίνα Περιστέρη θα απαντήσει με μια λέξη...



Του Γιώργου Ροδάκογλου

Στην σφαίρα της φαντασία ανήκει η οποιαδήποτε σκέψη ότι η  Κατερίνα Περιστέρη θα απαντήσει με μια λέξη σε ποιόν ανήκει το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο της Ευρώπης, τη στιγμή που η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ίδια μπορεί να δέχεται την απλή ερώτηση από εκατοντάδες άτομα αλλά ως αρχαιολόγος την απάντηση αυτή θα τη δώσει μόνο, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση των στοιχείων που θα έρθουν στο φώς.
Αυτό ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν χιλιάδες πολίτες όταν δεν αντιλαμβάνονται ότι η αρχαιολογία εκτός του ότι θέλει το χρόνο της, έχει και μια ξεχωριστή μαγεία.
Κάθε εικασία λοιπόν ή άλλη παραφιλολογία των ημερών σε ποιον ανήκει ο τάφος, ικανοποιεί μόνο μέρος των επιθυμιών μας.
Σε αυτό όμως το παιγνίδι των επιθυμιών δυστυχώς μπήκε και μια μερίδα επιστημόνων που με ευκολία τοποθετούνται με δημόσιες δηλώσεις για την ενδεχόμενη αποτυχία του ανασκαφικού έργου στην Αμφίπολη, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται πολύ μακριά από το χώρο όπου διαδραματίζονται οι εξελίξεις.
Υπάρχουν ορισμένοι που δεν διστάζουν μάλιστα να κάνουν λόγο για δήθεν απογοήτευση των αρχαιολόγων που ανήκουν στην ομάδα που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή.
Τα ρεπορτάζ που καλύπτουμε καθημερινά στο λόφο Καστά, στη Μεσολακκιά καταγράφουν το ακριβώς αντίθετο. Όχι μόνο απογοήτευση δεν υπάρχει αλλά επικρατεί πολύ έντονο το κλίμα χαράς και υπερηφάνειας. Επιστήμονες, φύλακες και απλοί εργαζόμενοι δουλεύουν ακούραστα με πολύ μεράκι , για να λύσουν το μυστήριο που δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί.
Και μόνο το γεγονός της οικουμενικότητας του μνημείου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο Μακεδονικό τάφο που ανακαλύφθηκε έως τώρα προσδίδει μια ξεχωριστή αξία στην ιστορία μας για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες.
Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη από την πρώτη στιγμή περιορίστηκε σε συγκεκριμένες δηλώσεις που εάν ο αναγνώστης τις παρατηρήσει προσεκτικά θα αντιληφθεί πόσο ξεκάθαρες είναι.

Έως τώρα μίλησε δημόσια μόνο δυο φορές και ήταν απολύτως σαφής. Την πρώτη φορά περιέγραψε την σπουδαιότητα των ευρημάτων κατά την ξενάγηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη δεύτερη φορά αναφέρθηκε σε ορισμένες λεπτομέρειες του ανασκαφικού έργου της, κατά την επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ .
Δυστυχώς όμως πολλά μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια τους να αποδώσουν το μεγαλείο της αρχαιολογικής έρευνας αναπαρήγαγαν δηλώσεις ,παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση. Ορισμένες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας υπέπεσαν μάλιστα και σε γκάφες.
Η Κατερίνα Περιστέρη ζήτησε την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων των κομμάτων, όλων των φορέων και διευκρίνισε ότι στο λόφο Καστά εκπροσωπούνται όλοι οι Έλληνες.
Γιατί λοιπόν να γινόμαστε μηδενιστές μπροστά σε μια τόσο μεγάλη ανακάλυψη και πάμε να προδικάσουμε μια αποτυχία η να καταγράψουμε μια φανταστική απογοήτευση;
Η συμπαράσταση μας λοιπόν γιατί να εξαντλείται μόνο στις συζητήσεις για την σύληση ή όχι του τάφου και να μην προσβλέπει στην αισιοδοξία μιας άλλης μέρας;
Σε λίγα εικοσιτετράωρα ,οι άνθρωποι του επιτελείου της Κατερίνας Περιστέρη θα αγγίξουν την ιστορία της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου (2.300 χρόνια πχ) και θα μας δώσουν την ευκαιρία να τη ζήσουμε από κοντά και όλοι εμείς.
Θα γυρίσουμε την πλάτη;Εάν το κάνουμε δεν αξίζει για τον πολιτισμό μας.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καμία δήλωση δεν έγινε από την Κατερίνα Περιστέρη κατά τη συνάντηση μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση