GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το γιαούρτι!

Της Έλενας Γκεσούλη, Κλινικής Διαιτολόγου Το γιαούρτι είναι ένα άριστο τρόφιμο με πολύ μεγάλη διατροφική αξία. Είναι μια από...



Της Έλενας Γκεσούλη,
Κλινικής Διαιτολόγου

Το γιαούρτι είναι ένα άριστο τρόφιμο με πολύ μεγάλη διατροφική αξία. Είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι...
Έλληνες το χαρακτήρισαν «Θεραπευτική ουσία». Πράγματι, στο γιαούρτι αποδίδεται ένα σύνολο ευεργετικών δράσεων στην ανθρώπινη υγεία, και αναγνωρίζεται η συμβολή του, όχι μόνο στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε. Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι.

Το γιαούρτι είναι…

Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος που προκύπτει από γαλακτική ζύμωση με την επίδραση των καλοηθών βακτηρίων Λακτομπάκιλλους Μπουλγκάρικους (Lactobacillus Bulgaricus) και Στρεπτόκοκους Θερμόφιλους (Streptococcus Termophillus) επί γάλακτος με ή χωρίς πρόσθετα. Οι μικροοργανισμοί στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι ζωντανοί και εν αφθονία.

Το γιαούρτι περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι…

• Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: οι οποίες αποτελούν πολύ σημαντικά «δομικά» συστατικά και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ιστών και κυρίως των μυών και διάφορων βιολογικών οργάνων.

• Βιταμίνη Α: η οποία είναι απαραίτητη για την διάπλαση των ιστών και τη μορφοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

• Βιταμίνη D: η οποία συμβάλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

• Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, στην γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών και συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες και βιοχημικές διεργασίες.

• Και Ασβέστιο: το οποίο είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την δημιουργία και την υγιή ανάπτυξη οστών και δοντιών και συμβάλλει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.

Η Διατροφική αξία του γιαουρτιού, σε αναλογία μιας κούπας είναι…

Τα θρεπτικά συστατικά (%) που περιέχει είναι:

Ασβέστιο 448,30 mg 44,8%
Φώσφορος 352,80 mg 35,2%
Βιταμίνη Β2 0,52 mg 30,5%
Πρωτεΐνη 12,80 g 25,7%
Η βιταμίνη Β12 1,37 mcg 22,8%
Κάλιο 573,30 mg 16,4%
Ψευδάργυρος 2,18 mg 14,5%

Το γιαούρτι έχει σημαντικές ευεργετικές δράσεις και συγκεκριμένα:

- Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στον γαλακτοβάκιλλο Lactobacillus μετά από έρευνες, έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.

-Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.

- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό, διότι τα αντιβιοτικά συνεργάζονται με τα βλαβερά βακτήρια και καταστρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια.

- Προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου. Επομένως είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών.

- Συμβάλλει με τα πολύτιμα συστατικά του στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών.

- Καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός "τεμπέλικου" εντέρου και οι βάκιλοί που περιέχει εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.

-Δρα κατά της αϋπνίας: Οφείλεται στην καταπραϋντική δράση της καζεΐνης (πρωτεΐνη ορού γάλακτος) αφετέρου δε στο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η Τρυπτοφάνη προωθεί την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης που παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά στην ψυχική ηρεμία.

-Είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα: Τα τελευταία χρόνια τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

- Συνιστάται και στην ημερήσια διατροφή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως το γάλα, φυσικά πάντα σε καθορισμένες ποσότητες.

-Συμβάλλει στη μείωση της LDL (της αποκαλούμενης «κακής»)-χοληστερόλης όταν περιέχει χαμηλά ποσοστά λιπαρών.

-Προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που τρώνε συχνά γιαούρτι διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.

-Είναι ανεκτό για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% Επομένως άτομα με που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.

Κατά την επιλογή του γιαουρτιού θα πρέπει να προσέχουμε…

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γιαουρτιού, θα πρέπει όμως ο καταναλωτής να διαβάζει τις ετικέτες για να επιλέξει το καλύτερο.

- Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναφέρει στην ετικέτα «ζωντανό» ή «με ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.

-Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να έχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα).

Θα ήταν μια πολύ καλή πρόταση να φτιάχνουμε το γιαούρτι μόνοι μας…

Ιδέες για νόστιμα και θρεπτικά toppings:

Επιλέξτε γιαούρτι άπαχο ή χαμηλών λιπαρών και συνοδεύστε το με:


1. Δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, κανέλα και μέλι.

2. Φιστίκια Αιγίνης, αποξηραμένα cranberries και μέλι.

3. Αλεσμένο λιναρόσπορο, καρύδια, σιρόπι σφενδάμου και κανέλα.

4. Αχλάδι, τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και μέλι.

5. Μήλο σε κυβάκια, μοσχοκάρυδο, κανέλα, καρύδια και μέλι. Είναι σαν κρεμώδης μηλόπιτα.

6. Ανακατεμένο με λιωμένη μπανάνα και κακάο σε σκόνη και από πάνω κατεψυγμένα blueberries.

7. Μανταρίνι και ηλιόσπορους.

8. Μπισκότο digestive σε κομματάκια, τριμμένο καρότο, καρύδια και μέλι.

9. Μπισκότο digestive σε κομματάκια, μήλο κομμένο σε κυβάκια, μέλι και κανέλα.

10. Αποξηραμένα cranberries, ηλιόσπορους και μέλι.

11. Αποξηραμένα βερίκοκα, αμύγδαλα και μέλι.

12. Ανακατεμένο με λίγο εκχύλισμα βανίλιας και από πάνω φράουλες, μαύρη ζάχαρη και pecans.


Είναι το frozen yogurt υγιεινό;

Tον τελευταίο χρόνο, το παγωμένο γιαούρτι ή frozen yogurt, όπως είναι πιο γνωστό, έχει γίνει πολύ δημοφιλές επιδόρπιο. Τα περισσότερα καταστήματα στην Ελλάδα παρασκευάζουν το παγωμένο γιαούρτι χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικό γιαούρτι ή ελληνικό γιαούρτι και γάλα. Έτσι, το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, καθώς το γιαούρτι είναι απαραίτητο τρόφιμο σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Στα περισσότερα καταστήματα δεν προστίθεται ζάχαρη, ενώ το γάλα και γιαούρτι που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλών λιπαρών. Έτσι, κάθε μερίδα (~200 γρ.) περιέχει περίπου 120 θερμίδες και χαμηλό ποσοστό σε λίπος. Αν, μάλιστα, στο παγωμένο γιαούρτι προσθέσουμε ως topping ξηρούς καρπούς, μέλι ή φρούτα, τότε θα έχουμε ένα εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο επιδόρπιο, που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τα συνήθη γλυκά, όσον αφορά στη νοστιμιά και να τα ξεπεράσει, όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Δώστε προσοχή στα toppings που θα προσθέσετε, καθώς αν επιλέξετε μπισκότα, σοκολάτα ή σιρόπι τότε η θερμιδική αξία του επιδορπίου θα ανέβει αρκετά. Πείτε «ναι» λοιπόν στο παγωμένο γιαούρτι, καθώς πρόκειται για μια επιλογή νόστιμη, χαμηλή σε θερμίδες και εξαιρετικά δροσιστική για το καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην τρώτε μόνον γιαούρτι!! Μην ξεχνάτε ότι το σωστό διαιτολόγιο είναι αυτό που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών στην κατάλληλη συχνότητα και ποσότητα. Μόνον έτσι εξασφαλίζεται η υγεία και η ποιότητα της ζωής μας.

1 σχόλιο




  1. Καταγγελία από εφοριακούς: «Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά - Τον είχαν ετοιμάσει ξένα δικηγορικά γραφεία»
    10:44 π.μ. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ


    «Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα - και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι μια απλή μετάφραση, ενώ τέτοια είναι η βιασύνη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας, ώστε δε γίνονται καν προσομοιώσεις των φόρων στην ελληνική πραγματικότητα».


    Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα«Πρώτο Θέμα», ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ως προς τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν έχει υπάρξει η αναγκαία εισήγηση που οι διαδικασίες του υπουργείου προβλέπουν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, και για το λόγο αυτό υπάρχει μία σειρά πολύ σοβαρών παραλείψεων.



    Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πουθενά δεν υπήρξε εξειδίκευση των περιπτώσεων εξαιρέσεων από το νόμο, δεν τέθηκαν προδιαγραφές ως είθισται να γίνεται για αναξιοπαθούντες, έχοντες προβλήματα υγείας ή χαμηλά εισοδήματα, ενώ υπήρξε και το επίσης τραγικό να μην εξαιρούνται του νόμου ή να τυγχάνουν εκπτώσεων άνθρωποι ευρισκόμενοι σε αδυναμία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    «Αποκλείεται υπηρεσιακοί παράγοντες με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας να προσέθεσαν την τελευταία παράγραφο στο νόμο, η οποία ξεκαθάριζε ότι για να υπάρξει απαλλαγή και έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα τέκνα του θα πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.

    Μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου διαμαρτύρονται, καθώς τους έρχονται κείμενα και προτάσεις νόμων είτε στα αγγλικά, είτε σε πολύ κακής ποιότητας μεταφράσεις. Νόμοι όμως που δε δείχνουν γνώση των αντικειμένων, με αποτέλεσμα οι γκάφες να είναι διαρκείς, ενώ το ανάθεμα κατόπιν λόγω πολιτικού αδιεξόδου πέφτει σε αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση