GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισραήλ: Δεν φεύγουμε από τη Λωρίδα της Γάζας

Έχει ακόμη αποστολές να ολοκληρώσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο ισραηλινός στρατός. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότ...


Έχει ακόμη αποστολές να ολοκληρώσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο ισραηλινός στρατός.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα παραμείνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μολονότι θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η βασική αποστολή του, της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.
"Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.
"Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. "Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα", διευκρίνισε.
Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός απέσυρε έναν αριθμό στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ κήρυξε επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, με τη λήξη της οποίας ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια για τους Ισραηλινούς.
Νέα πρωτοβουλία για εκεχειρία 72 ωρών

Στο Κάιρο, η Αίγυπτος, ο "παραδοσιακός" μεσολαβητής στις συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, προσπαθεί έως αργά απόψε να πείσει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια εκεχειρία 72 ωρών αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη.
Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που αποτελείται από εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, συμφώνησε την Κυριακή στα αιτήματα που θέτει προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ.

Όλες οι πλευρές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δέχτηκαν επίσης την πρόταση για κατάπαυση του πυρός από τις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αύριο.
Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Ζίαντ ελ Νάχαλ, είπε ότι είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η εκεχειρία "εντός των προσεχών ωρών".
Το Ισραήλ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Πάντως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.
Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.
"Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου", γράφει η οργάνωση.
Οι "σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου", προσθέτει στην έκθεσή της.
Οι πολίτες της Χούζαα βομβαρδίστηκαν κατ” επανάληψη, δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έγιναν στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να φύγουν προς το Χαν Γιούνες. Το HRW υπογραμμίζει ότι ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, "το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων".
Το ότι "προειδοποιήθηκαν οι οικογένειες (…) δεν τις καθιστά νόμιμο στόχο απλώς και μόνο γιατί δεν μπόρεσαν" να φύγουν, υπογράμμισε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας: "Το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι πολίτες είναι έγκλημα πολέμου".

Μαδρίτη: Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισπανίας έγραψε στους ευρωπαίους ομολόγους του και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπορεί και πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια» με στόχο την επίτευξη μιας «βιώσιμης» εκεχειρίας ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς, ανέφερε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στο ισπανικό ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο, ο οποίος είχε καταγγείλει την περασμένη Πέμπτη «τις σφαγές στη Γάζα», προειδοποιώντας εναντίον μιας σύγκρουσης «η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή» της Μέσης Ανατολής οδηγώντας την «να εκραγεί», έκανε σαφή την εντεινόμενη «ανησυχία» της Μαδρίτης σε μια επιστολή του προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Έχω την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να καταβάλει μια μεγαλύτερη προσπάθεια στο όνομα των 28 κρατών μελών για να βοηθήσει να φθάσουμε σε αυτή» την εκεχειρία, έστω κι αν αυτή φαντάζει ιδιαίτερα «δύσκολο» να συμφωνηθεί, έγραψε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Μαργκάγιο εισηγείται στην επιστολή του η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ να αρχίσει «πολύ γρήγορα ενέργειες με τα μέρη που ενέχονται στη σύγκρουση καθώς και με χώρες που ανησυχούν και είναι σε θέση να δράσουν οι ίδιες, ώστε η ΕΕ να συμβάλει ενεργά στο να επιτευχθεί άμεσα μια εκεχειρία και μια συμφωνία για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».
Ακόμη υπενθυμίζει στην επιστολή του πως η Μαδρίτη έχει καλέσει να υπάρξει μια Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία «θα επιτρέψει τα μέρη τα οποία εμπλέκονται στη σύγκρουση να λάβουν ένα επιτακτικό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα» και να κηρύξουν μια εκεχειρία.
Η Απόφαση αυτή θα πρέπει να ζητεί την κήρυξη μιας «βιώσιμης» εκεχειρίας, όπως αυτή «που επετεύχθη στον Λίβανο χάρη στην απόφαση 1701», ανέφερε στην επιστολή του ο Μαργκάγιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ισπανία έχει καταδικάσει επανειλημμένα τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.850 Παλαιστίνιοι μέσα στις 28 ημέρες που διαρκεί η επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στον θύλακα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση