GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σάλος και… χαμόγελα με την παρακολούθηση Κέρι από το Ισραήλ

Είναι να μην διαθέτει το απαραίτητο «χάρισμα» στη δουλειά που κάνεις, διότι στη συνέχεια προσελκύεις σα μαγνήτης, όλες τις πιθα...



Είναι να μην διαθέτει το απαραίτητο «χάρισμα» στη δουλειά που κάνεις, διότι στη συνέχεια προσελκύεις σα μαγνήτης, όλες τις πιθανές και απίθανες αναποδιές! Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνεται πλέον ο αγαθών προθέσεων, αλλά ολόιγον ανεπαρκής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε… μέσω Γερμανίας (περιοδικό Der Spiegel), ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές του συνομιλίες…

Οι Ισραηλινοί παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Κέρι που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες διακόπηκαν άδοξα τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το Der Spiegel, τουλάχιστον μια ακόμα μυστική υπηρεσία, άλλου κράτους, άκουγε τις συνομιλίες του Κέρι, για το ίδιο θέμα! Η τόσο δραστήρια στη Μέση Ανατολή γερμανική BND να υποθέσουμε; Που τον έχει επίσης στο στόχαστρο; Ασφάλεια… σουρωτήρι.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Ισραήλ, αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες, η απάντηση που θα έπρεπε να λάβει το διαμαρτυρόμενο State Department, είναι τα λόγια που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν απέναντι στους Γερμανούς, όταν αποκαλύφθηκε η δική τους ανάλογη δράση σε βάρος ακόμα και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Κέρι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, συνομιλούσε τακτικά με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. Κάποιες από τις συνομιλίες αυτές δεν γίνονταν μέσω ασφαλών δίαυλων, αλλά από κοινές τηλεφωνικές γραμμές. Αυτές ακριβώς τις συνομιλίες υπέκλεψαν οι μυστικές υπηρεσίες. Η ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, αξιοποίησε τις πληροφορίες που υπέκλεψε τότε, κατά τις διαπραγματεύσεις.



Εναλλακτικά βέβαια, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, ότι ένας έξυπνος υπουργός Εξωτερικών, θα μπορούσε να προβεί σε «απρόσεκτες συνεννοήσεις», ακριβώς ευελπιστώντας να υποκλαπούν… Μας μοιάζει ο Τζον Κέρι να εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία; Ρωτάμε για να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες… Άλλοι, πιο έμπειροι, υπογραμμίζουν ότι απόλυτα ασφαλείς συνομιλίες δεν είναι εύκολο να υπάρξουν, τουλάχιστον όταν και τα δυο μέρη μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, δεν έχουν φροντίσει να πάρουν από κοινού μέτρα. Άρα, κάποιες συνομιλίες, εξ ορισμού είναι ευάλωτες στις υποκλοπές.

Ο Κέρι αποτελούσε και αποτελεί κόκκινο πανί για τους Ισραηλινούς, για τον τρόπο που λειτούργησε κατά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη νέα κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Βρέθηκε στη Μέση Ανατολή και πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, το οποίο δεν δεσμεύει σε τίποτα τη Χαμάς, όσον αφορά την καταστροφή του πυραυλικού της οπλοστασίου, ή των τούνελ που έχει διανοίξει στη Λωρίδα της Γάζας.

Δηλαδή, απλά διασφάλιζε ότι όσα βλέπουμε σήμερα θα επαναλαμβάνονταν μετά από λίγο καιρό, ενώ στο μεταξύ ο ίδιος θα παρίστανε τον επιτυχημένο ειρηνοποιό. Έλα όμως που η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη από «κακά παιδιά», των οποίων βασικό χαρακτηριστικό είναι πως δεν μπορείς να τα θεωρήσεις κορόιδα…

Ο Κέρι ήταν επίσης αυτός που είχε αναλάβει τη διπλωματική πρωτοβουλία, πέρυσι, για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα (πόσοι προκάτοχοί του είχαν την ίδια φιλοδοξία…). Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ο Κέρι, συμπεριφερόμενος σαν πρωτάρης, είχε στρέψει τα πυρά του κατά του Τελ Αβίβ, προκαλώντας την εναντίον του οργή των Ισραηλινών και της εβραϊκής διασποράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση