GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στον Σαλμάν Ρούσντι το βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν»

Ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τη σημαντικότερη τέτοια διάκριση στη ...


Ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τη σημαντικότερη τέτοια διάκριση στη Δανία.
Ο 67χρονος παρέλαβε το βραβείο από τη Δανή πριγκίπισσα Μέρι στην πόλη Όντενσε, όπου τέθηκαν σε ισχύ ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας του γεγονότος πως ο συγγραφέας συνεχίζει πάντοτε να είναι στόχος μιας ενδεχόμενης απόπειρας δολοφονίας, βάσει ενός φετφά που έχει εκδοθεί στο Ιράν.
Πριν από την τελετή της απονομής, ο Ρούσντι έλαβε μέρος σε μια εκδήλωση στην κεντρική βιβλιοθήκη της Όντενσε, όπου μίλησε για το αυτοβιογραφικό έργο του, το βιβλίο Τζόζεφ Άντον σε ένα κοινό περίπου 150 προσκεκλημένων.
Το βιβλίο, που είχε κυκλοφορήσει το 2012, αποτελεί μια εξιστόρηση της περιπέτειάς του μετά την έκδοση του φετφά από τον πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί και για δέκα χρόνια, ως το 1998.
«Αντιμετώπισα τεράστια ψυχολογική πίεση», όλα αυτά τα χρόνια, ομολόγησε ο Ρούσντι μιλώντας στο κοινό στην Όντενσε.
Το λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 500.000 κορόνων Δανίας (67.000 ευρώ) απονέμεται σε διαφορετικό συγγραφέα κάθε δυο χρόνια στην μνήμη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του πασίγνωστου Δανού ποιητή και συγγραφέα θεατρικών έργων, ταξιδιωτικών περιγραφών, μυθιστορημάτων καθώς και παιδικών βιβλίων τον 19ο αιώνα.
Το 2012 το βραβείο αυτό είχε απονεμηθεί στη Χιλιανή συγγραφέα Ιζαμπέλ Αλιέντε. Άλλοι συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με την διάκριση αυτή είναι η Τζόαν Ρόουλινγκ και ο Πάουλο Κοέλιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση