GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δ. Κούρκουλας: Στόχος μας να πάρουμε τις αποζημιώσεις για τους αγρότες, ψάχνουμε και νέες αγορές

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας μετά την έκτακτη σύσκεψη για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία. Μετά την ολοκλήρωση της σ...

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας μετά την έκτακτη σύσκεψη για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής έκτακτης σύσκεψης, στο Υπουργείο Εξωτερικών, για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου ο ίδιος μίλησε στους δημοσιογράφους.

Αναλυτικά:

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Στο πλαίσιο του συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, που προήλθε από τα μέτρα απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, είχαμε σήμερα την ευκαιρία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και σε συντονισμό με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία να κάνουμε μια επανεκτίμηση της κατάστασης.

Πρώτον, εκτίμηση της ζημιάς που υπάρχει ή θα επέλθει στο άμεσο μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι μεθαύριο, Πέμπτη, θα γίνει, στις Βρυξέλλες, μια πρώτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και των είκοσι οκτώ κρατών μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος, πριν από λίγη ώρα, με ανακοίνωσή του, είπε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσης, μια task force στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια πλήρη εικόνα – και έχουμε μια πλήρη εικόνα – για το που βρίσκονται τα πράγματα, τόσο σε επίπεδο απώλειας εξαγωγών, όσο και σε επίπεδο φορτηγών που έχουν ξεκινήσει ή επιστρέφουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση για το ύψος των απωλειών;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να αναφέρω νούμερο, γιατί εξαρτάται από τον τρόπο που τα υπολογίζει κανείς. Είναι άλλο θέμα να αναφερθεί κανείς στο νούμερο των εξαγωγών που είχαν ήδη συμβασιοποιηθεί ή να αναφερθεί στις περσινές εξαγωγές και να προσπαθήσει να βγάλει συμπεράσματα. Υπάρχει το θέμα της απώλειας των αγορών που ενδεχομένως να επέλθει. Πάντως εμείς κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει τον κύριο λόγο.

Δεύτερον, κινητοποιούμαστε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη, όπως είδατε, υπάρχει μια θετική ανακοίνωση του αρμόδιου Επιτρόπου, που ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο για μια ενδεχόμενη κοινοτική αποζημίωση, που είναι ο στόχος μας. Θα περιμένουμε τη συνάντηση της Πέμπτης, όπου θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα κράτη – μέλη. Είμαστε σε επαφή και με άλλα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και, βεβαίως, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία μελετάμε και το πώς μπορούμε, ως Υπουργείο Εξωτερικών, να βοηθήσουμε, ενδεχομένως στο άνοιγμα νέων αγορών, στην απευκταία περίπτωση που αυτά τα μέτρα εναντίον των εξαγωγών μας συνεχίσουν να ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την Ε.Ε., τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη, αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω, ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη – μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμα κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων Κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μία εξαιρετική περίπτωση, μη προβλέψιμη. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, αυτή την προσπάθεια κι επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει μια εκτίμηση, πιστεύω ότι σύντομα, σε μερικές μέρες, σε μερικές εβδομάδες, θα υπάρχουν πιο απτά αποτελέσματα, για τα οποία, όπως είπα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τον κύριο λόγο. Εμείς λειτουργούμε συντονιστικά και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και με τις Πρεσβείες μας στις άλλες χώρες και με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., που είναι σε άμεση επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με τη Μόσχα; Οι διαβουλεύσεις;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Με τη Μόσχα, βεβαίως, είμαστε σε επαφή και βεβαίως μέσω της Πρεσβείας μας. Έχουμε, θα έλεγα, μια ξεκάθαρη εικόνα του περιεχομένου των μέτρων αυτών. Ξέρουμε ποιά προϊόντα υπάγονται σ’ αυτό το διάταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεχίζουμε να έχουμε επαφή, βεβαίως, με τους ομολόγους μας, με τους συναδέλφους μας στη Ρωσική Ομοσπονδία και σε πολιτικό επίπεδο, αν θέλετε, επειδή αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στα τέλη Αυγούστου. Αλλά και ενδιάμεσα, σε χαμηλότερο επίπεδο, εμείς πάντα εργαζόμαστε σαν Ελλάδα για τη διπλωματική επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, της μεγάλης κρίσης που έχει προκύψει στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα οδηγεί προς μία διπλωματική επίλυση.

1 σχόλιο

  1. Τι ψαχνεται βρε γελοιε.
    Εσεις το μονο που εχετε μαθη και μπορειτε να κανετε ειναι να κλεβετε και να λετε ψεματα για οτιδηποτε αλλο ειστε πληρως ανικανοι.
    Π.Κ(ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ 400)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση