GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα βρήκαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ

Toυ Νίκου Κούτρικα Η κοινή γραμμή ΝΔ- ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης αφού χθες κάμφθηκαν και ο...



Toυ Νίκου Κούτρικα

Η κοινή γραμμή ΝΔ- ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης αφού χθες κάμφθηκαν και οι τελευταίεςαντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.Έτσι οι τελικές αποφάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)πάρθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια είναι να διευρυνθεί σε περισσότερος ιδιοκτήτες ο ΕΝΦΙΑ για να πληρώνουν όλοι λιγότερα τονίζει η κυβέρνηση αφού ο ΕΝΦΙΑ από 300 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα διευρυνθεί σε πολλούς περισσότερους αριθμητικά με σκοπό όλοι να πληρώνουν λιγότερα...

Αποφασίστηκε επίσης ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί σε έξι δόσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η αποπληρωμή του φόρου ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Διυκρινήστικε ότι η χρονική μετατόπιση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 δεν επηρεάζει την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού,καθώς σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ τα έσοδα από το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα προσμετρηθούν στο οικονομικό έτος2014.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑσε περίπου 4.000 οικισμούς ανά την ελληνική επικράτεια. Η υιοθέτηση του ΦΑΠ 2013 θα αποτελέσει οδηγό στον επανακαθορισμότου τελικού ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτήν τη διαδικασία ο φόρος ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι κατά 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος. Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τονΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Όσον αφορά στην πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να φθάσουν τα 2.7. ευρώ.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίουτο βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου οι στρεβλώσεις προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη.
Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τώρα αναμένονται και βελτιώσις στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, έτσι ώστε όλη η διαδικασία να γίνει μέσω Ίντερνετ. «Με όρους κοινωνικού μερίσματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει εάν η προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας θα εξακολουθήσει να ισχύει, υποχρεώνοντας έτσι τους δικαιούχους να κάνουν ρύθμιση τυχόν οφειλών προς την εφορία.

Το θέμα, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, καθώς αφού από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν στα 2.7 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά το σχεδιασμό του φόρου.

Ειδική μέριμνα όπως μαθαίνουμε δίνετε στους ανέργους όπου θα ισχύσουν ρυθμίσεις ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια ενώ για τα ξενοίκιαστα ακίνητα θα εφαρμοστεί το 25%. Πάντως από ότι φάνηκε κάμφθηκαν οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ αφού ο νόμος είχενομικά κενά όπου η κυβέρνηση δίνει αδιάκοπο αγώνα για την επίλυσή τους και που αναμένονται σταδιακά να λύνονται και ναπερνούν σταδιακά από την βουλή για διόρθωσή τους....

Σημαντικό ρόλο από πλευράς της κυβέρνησης έχει ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης αφού έχει αναλάβει τον συντονισμό με το ΠΑΣΟΚ και τους πολιτευτές-βουλευτές μαζί με το κ. Παπασταύρου όπου επεξεργάζεται το διεθνές κομμάτι της τρόικα.

Η λογική πάντως της κυβέρνησης είναι να.... πληρώσουν λιγότερα οι ιδιοκτήτες ακόμα όσα και πέρσι αλλά και λιγότερα ρίχνοντας το βάρος σε περισσότερους ιδιοκτήτες με σκοπό την διευρυμένη και σε περισσότερους πολίτες διοχέτευση του φόρου λόγο μεγαλύτερης συμμετοχής του μειωμένου ΕΝΦΙΑ.Να σημειωθεί επίσης ότι όπως μαθαίνουμε ο ΕΝΦΙΑ σκοπός του είναι να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση για ν ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες και να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίεςακινήτων ανα δήμο.

Είναι σίγουρο ότι η εντολή του Αντώνη Σαμαρά για άρση όλων των αδικιών παίρνει σιγά σιγά "σάρκα και οστά"....για ένα πιο δίκαιο φόρο των πολλών και όχι των λίγων!

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

1 σχόλιο

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΣΤΙΣ 21.15 ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΕΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

    ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ, ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000. ΣΤΑ 190 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση