GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέες μάχες στην Τρίπολη...

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν εκ νέου σήμερα ανάμεσα σε αντίπαλες  ομάδες ενόπλων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, μόλις μερικ...



Σφοδρές μάχες ξέσπασαν εκ νέου σήμερα ανάμεσα σε αντίπαλες  ομάδες ενόπλων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, μόλις μερικές ώρες αφότου ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τρίπολη σύντομα, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, για να προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει ώστε να κηρυχθεί εκεχειρία.


Πυρά όπλων, ρίψεις ρουκετών Γκραντ και πυροβόλα ακούγονταν από νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο και σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης.

Ο Ισπανός διπλωμάτης Μπερναρντίνο Λεόν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου, θέλει να τερματιστούν οι μάχες ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες από τη Μισράτα και μαχητές από την δυτική πόλη Ζιντάν, η αντιπαλότητα των οποίων οδήγησε να ξεσπάσουν τον περασμένο μήνα οι χειρότερες συγκρούσεις μετά την εξέγερση του 2011, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι μάχες, στις οποίες αναμετρώνται δυνάμεις των ανταρτών που πολέμησαν μαζί τον Καντάφι, ανάγκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και δυτικές κυβερνήσεις να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες και υπηκόους τους, καθώς εντείνονται οι φόβοι πως η Λιβύη ολισθαίνει ξανά σε εμφύλιο πόλεμο.

Στην πλειονότητά τους, οι μάχες μαίνονται για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, το οποίο βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών από την Ζιντάν, που το είχαν καταλάβει όταν σάρωσαν την πρωτεύουσα στον εμφύλιο του 2011.

Η εύθραυστη κυβέρνηση της Λιβύης έως και σήμερα δεν διαθέτει εθνικό στρατό. Συχνά αναθέτει καθήκοντα σε ένοπλες ομάδες που πληρώνει το κράτος, ως ημιεπίσημες δυνάμεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τους ενσωματώσει στις υπό δημιουργία νέες κυβερνητικές δομές.

Όμως οι αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες, που διαθέτουν βαρύ οπλισμό, αποδεικνύονται συχνά πιο πιστές σε τοπικά συμφέροντα και ηγέτες που δεν ακολουθούν τις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης.

Μια χωριστή σύγκρουση, που μαίνεται στην Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς μια συμμαχία ισλαμιστών και πρώην ανταρτών πολεμούν με τον στρατό.

Τρία χρόνια αφού το προσωποπαγές καθεστώς του Καντάφι κατέρρευσε, οι προσπάθειες να εκδημοκρατιστεί η Λιβύη μοιάζουν να μην καρποφορούν και η χώρα εμφανίζεται να οδεύει σε χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση