GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές για τα κυπριακά προϊόντα λόγω ρωσικού εμπάργκο

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου Νέλλη Κουλία, η οποία, μιλούσε μετά από τεχνοκρατική σύσκεψη για το θέμα, θα ε...



Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου Νέλλη Κουλία, η οποία, μιλούσε μετά από τεχνοκρατική σύσκεψη για το θέμα, θα ετοιμαστεί ολοκληρωμένο έγγραφο προς τους αρμόδιους Υπουργούς για να παρθούν
αποφάσεις για την πορεία των πραγμάτων.Όσον αφορά τυχόν αποζημιώσεις, αυτό είπε θα αποφασιστεί σε κοινοτικό επίπεδο.

Η συνάντηση, στην οποία εκτός από την Υπηρεσία Εμπορίου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, αγροτικές οργανώσεις και το ΚΕΒΕ, έγινε σε τεχνοκρατικό επίπεδο «για να καταγραφούν επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία στις εξαγωγές προϊόντων, εσπεριδοειδών, λαχανικών και ψαριών», ανέφερε η κα. Κουλία.

Θα καταγραφούν, πρόσθεσε, «κατά τομέα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες με σκοπό να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο έγγραφο, να υποβληθεί στους αρμόδιους Υπουργούς για να παρθούν αποφάσεις σε σχέση με την πορεία των πραγμάτων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος της αξίας των εξαγωγών στη Ρωσία, είπε ότι όσον αφορά το 2013 στο σύνολο είναι περίπου €13 εκ. Γύρω στα €10,8–€11 εκ. είναι εσπεριδοειδή, €1,5 εκ. περίπου ψάρια και περίπου €0,5 εκ. λαχανικά.

Ήδη κάποιοι κλάδοι υφίστανται απώλειες

Ερωτηθείσα για τα κυριότερα προβλήματα, η κ. Κουλία ανέφερε ότι «υπάρχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις». Ήδη, σημείωσε, «κάποιοι κλάδοι υφίστανται απώλειες, διότι πρόκειται περί ευπαθών προϊόντων». Εκτίμησε παράλληλα ότι «θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας». Το θέμα, είπε, «είναι πώς ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβει η Κύπρος, ανέφερε ότι «αυτό το θέμα θα τεθεί σε κοινοτικό επίπεδο». Η Κύπρος, είπε, σαν κράτος μέλος, όταν αποφασιστεί αν θα καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις θα έχει και το μερίδιο της στο βαθμό που την επηρεάζει.

Επηρεάζονται πέραν των 2.500 οικογενειών

Πέραν των 2.500 οικογενειών επηρεάζονται άμεσα από το ρωσικό εμπάργκο σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΚΑ Πανίκο Χάμπα, ο οποίος σε δηλώσεις του επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που δέχεται το μεγαλύτερο οικονομικό και γενικά κοινωνικό πλήγμα».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι, αν η Κύπρος βγει από τη ρωσική αγορά, που χρειάστηκε αρκετός κόπος και μόχθος και αγώνας πολλών χρόνων για να μπούμε, δύσκολα θα ξαναμπεί», είπε. Μίλησε για τον κίνδυνο η Ρωσία να λάβει τ/κ προϊόντα βαπτισμένα, όπως είπε, τουρκικά. «Και σε άλλες αγορές να πάμε, θα είναι πολύ δύσκολο, γιατί όλα τα κράτη της ΕΕ θα αναζητήσουν νέες αγορές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «επομένως θα δημιουργηθεί μεγάλη προσφορά, λιγότερη ζήτηση και εκεί θα είναι η μεγάλη κατρακύλα της οικονομίας».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της με Δήλωση από την υπόλοιπη ΕΕ «και να μην εμπλεκόμαστε εμείς σε τέτοιες πολιτικές εμπάργκο».

Καταστρέφεται η αγροτική οικονομία λέει η ΠΕΚ

Η σύσκεψη θα έπρεπε να είχε γίνει σε πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΚ Μιχάλη Λύτρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολιτική απόφαση και σε συνδυασμό των οικονομικών συνεπειών με την πολιτική πτυχή του θέματος.

Εξέφρασε την άποψη ότι «η αγροτική μας οικονομία καταστρέφεται από αυτή την απόφαση των Βρυξελλών και εμείς οφείλαμε να έχουμε μια διαφορετική στάση έναντι αυτής της απόφασης». Θα ήταν καλύτερα, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, αν η Κύπρος είχε τηρήσει αποχή κατά τη λήψη της απόφασης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εξαγωγέων Εσπεριδοειδών Γιώργος Ιωαννίδης είπε ότι «η ζημιά για τον τομέα τον δικό μας είναι τεράστια». Τα λεφτά που θα χαθούν, ανέφερε, «δεν θα είναι μόνο για φέτος, διότι είναι πολύ αμφίβολο αν δουλέψει οποιοδήποτε συσκευαστήριο φέτος για να κάνει εξαγωγή». Μίλησε για τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν τα περιβόλια τους οι παραγωγοί, εκφράζοντας τη θέση ότι «το πλήγμα θα είναι και για τις οικογένειες τους και για τους εργαζόμενους στον τομέα της συσκευασίας, αλλά και γενικά για την οικονομία της Κύπρου».

Την «αγωνία του γεωργικού κόσμου» μετέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Ανδρέας Χριστοφόρου εκ μέρους της Συνεργατικής Ένωσης Διαθέσεως Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ), λέγοντας ότι «αναμένουμε ότι το κράτος θα έρθει αρωγός, θα στηρίξει τους παραγωγούς, που σήμερα εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Παρακολουθείται στενά το θέμα του ρωσικού εμπάργκο διαβεβαιώνει το Υπ. Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας παρακολουθεί στενά το θέμα που έχει προκύψει μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εμπορίου.

"Οι ενέργειες μας στο παρόν στάδιο επικεντρώνονται στην εκτίμηση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στις κυπριακές εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στη Ρωσία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών για τα προϊόντα μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και αναμένει τα αποτελέσματα της συνάντησης των εμπειρογνωμόνων Γεωργίας και Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Αυγούστου και αναλόγως θα ενεργήσει μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση