GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Αναποτελεσματικές οι πολιτικές της ευρωζώνης»

Τη στιγμή που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από το αναμενόμενο, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ε...


Τη στιγμή που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από το αναμενόμενο, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εκτίμησε σήμερα ότι «οι οικονομικές πολιτικές της ευρωζώνης δεν ήταν αποτελεσματικές». Παράλληλα, προειδοποίησε για τον «πραγματικό» κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αλλά και το Βερολίνο ότι δε θα ανακοινώσει νέα μέτρα.
Ο Βαλς κατήγγειλε κυρίως «την έλλειψη πολιτικής αλλαγής» αλλά και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «ανίσχυρη» μπροστά στον χαμηλό πληθωρισμό.
Εδώ και αρκετούς μήνες το Παρίσι, το οποίο σύμφωνα με τους οικονομολόγους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρει του χρόνου να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της Γαλλίας, απέφευγε να επικρίνει την ευρωπαϊκή πολιτική. Όμως η γαλλική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει μια ανάπτυξη ο ρυθμός της οποίας επιβραδύνεται συνεχώς, φαίνεται αποφασισμένη να περάσει στην επίθεση κυρίως απέναντι στην ΕΚΤ, τις πρωτοβουλίες της οποίας σε ό,τι αφορά την αναθέρμανση των τιμών και της οικονομικής δραστηριότητας είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο.
«Πρέπει χωρίς καμία αμφιβολία να πάμε πιο μακριά», δήλωσε ο Βαλς. Η Γαλλία ελπίζει να έχει την υποστήριξη της Ιταλίας, η οποία έχει αναλάβει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
Επίσης ο γάλλος πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και στη Γερμανία, η οποία υποστηρίζει θερμά μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. «Δεν ζητάμε κάτι από τους Ευρωπαίους» όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας, διαβεβαίωσε ο Βαλς, υπογραμμίζοντας ότι το Παρίσι έχει ήδη καταβάλει «κολοσσιαία προσπάθεια» να περιστείλει τις κρατικές δαπάνες κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Αρνούμαι να ανακοινώσω νέες προσπάθειες», σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Παρίσι δεν θα καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να μειώσει με οποιοδήποτε κόστος το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
«Στην αρχή της δεκαετίας του 2000 η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ζητήσει μια αναβολή» για την επίτευξη του στόχου αυτού, με το Βερολίνο να χρησιμοποιεί το περιθώριο αυτό για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, υπενθύμισε ο Βαλς.
Παράλληλα ο γάλλος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο εντελώς ανυπόφορο επίπεδο». Στα τέλη Ιουνίου οι άνεργοι στη Γαλλία ήταν 3,398 εκατομμύρια, με την ανεργία να αυξάνεται για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Ο Βαλς αναφέρθηκε επίσης «στο υψηλό κόστος ζωής», αλλά και στην ανησυχία των Γάλλων «για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον των παιδιών τους». Συνολικά υπάρχει «μια κρίση εμπιστοσύνης την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτακτικά», εκτίμησε.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση