GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βακτήρια καταστρέφουν τα ιταλικά ελαιόδεντρα

«Επίθεση» από βακτήρια που καταστρέφουν τις ελιές δέχεται η Πουλία στην Νότια Ιταλία, από όπου προέρχεται το ένα τρίτο της παραγωγής...


«Επίθεση» από βακτήρια που καταστρέφουν τις ελιές δέχεται η Πουλία στην Νότια Ιταλία, από όπου προέρχεται το ένα τρίτο της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας. Η ζημιά, όσον αφορά τα κατεστραμμένα δέντρα υπολογίζεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Το βακτήριο Xylella fastidiosa, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική και είναι υπεύθυνο για την καταστροφή των αρχαίων ελαιοδέντρων (μερικά είναι και 500 ετών), η οποία ξεκίνησε πέρυσι και φέτος κορυφώνεται, απειλώντας την οικονομία.
Μόνο στην περιοχή του Σαλέντο, περίπου 800.000 δέντρα, δηλαδή το 10% περίπου έχει μολυνθεί από το βακτήριο, το οποίο ξεραίνει τα φυτά και δεν βγάζουν πια καρπό
Οι τοπικοί παραγωγοί έχουν καλέσει στην περιοχή ειδικούς από τις ΗΠΑ, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του βακτηρίου.
Σημειώνεται ότι η Πουλία παράγει 11 εκατομμύρια τόνους ελιών τον χρόνο, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο της εθνικής παραγωγής. Το ελαιόλαδο της περιοχής συγκαταλέγεται στα καλύτερα της χώρας.
Λόγω του θέρους και της ιταλικής γραφειοκρατίας, κονδύλια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν προς τους παραγωγούς προκειμένου να λάβουν έκτακτα μέτρα, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν το τέλος Αυγούστου.
Το πρόβλημα έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτής από την περιοχή, θέτοντας την ερώτηση αν η ΕΕ μπορεί να διαθέσει κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών.
Πηγή: Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση