GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ντράγκι πήρε το όπλο του

Ο Ντράγκι δηλώνει την πρόθεση του να βαρέσει ακόμη περισσότερες μύγες αν χρειαστεί... Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει έτο...



Ο Ντράγκι δηλώνει την πρόθεση του να βαρέσει ακόμη περισσότερες μύγες αν χρειαστεί...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να αντιδράσει με «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» εάν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί δράση τον Σεπτέμβριο.
Σε πιο έντονο τόνο σε σχέση με το παρελθόν, ο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη δείχνουν ότι η ανάκαμψη παραμένει «ομοιόμορφα αδύναμη», επισήμανε και υποσχέθηκε ότι η πολιτική χαλάρωσης που ασκείται δεν θα μεταβληθεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο. «Το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) θα λάβει υπόψη του τις εξελίξεις αυτές, και, στο πλαίσιο της εντολής του, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον πολλών εκ των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο μέτρων το οποίο ανακοινώσαμε τον Ιούνιο θα προσφέρει πράγματι την επιδιωκόμενη τόνωση της ζήτησης, και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας περαιτέρω», είπε.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επίσης μη συμβατικά μέσα για να προασπίσει την σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών μεσομακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κι ανακοίνωσε παράλληλα μια σειρά μέτρων για να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στην οποία βρίσκεται σε αυτήν που ο Ντράγκι αποκαλεί «ζώνη κινδύνου», δηλαδή κάτω από 1%, επί 10 μήνες. Στην ομιλία του πάντως απέδωσε τη μείωση του πληθωρισμού σε προσωρινούς παράγοντες, όπως οι τιμές της ενέργειας και η κρίση στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν ο,4% τον Ιούλιο, ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2009, και πολύ μακριά από το στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά αλλά λίγο κάτω από το 2%. Αναμένεται ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο. Το πιο ισχυρό από τα εργαλεία που έχουν απομείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι η αγορά αξιογράφων σε μεγάλη κλίμακα, δηλαδή μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και ο Ντράγκι δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο στην ομιλία του.

1 σχόλιο

  1. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.

    33.000 ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΉΡΟ.

    ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 9.30 ΚΑΙ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση