GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τέρενς Κουίκ κατέθεσε ερώτηση με στοιχεία των αστυνομικών Σάμου

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο στρατόπεδο κράτησης λαθρομεταναστών της Σάμου. Χαοτική και για τους ελάχιστους αστυν...



Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο στρατόπεδο κράτησης λαθρομεταναστών της Σάμου. Χαοτική και για τους ελάχιστους αστυνομικούς που τους φυλάσσουν, μόλις τέσσερις ανά βάρδια, αλλά και για τους κρατουμένους οι οποίοι είναι υπερδιπλάσιος από την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Περισσότεροι από 680 έναντι 285!

Η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι αστυνομικοί της Σάμου τόσο στον Αρχηγό του Σώματος Δημήτρη Τσακνάκη, όσο και στον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια, περιέχει στοιχεία - φωτιά, τα οποία εάν πολλοίς δικαιώνουν τις προβλέψεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, οι οποίοι καταθέτουν επείγουσα Ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Και όπως δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ:

«Όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να λειτουργήσει κέντρο υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών, είχα προειδοποιήσει με αλλεπάλληλες δηλώσεις μου για την εφιαλτική κατάσταση που θα επέρχετο. Είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου και στον απελθόντα Δήμαρχο Στέλιο Θάνου και στον απελθόντα αντιπεριφερειάρχη Παπαθεοφάνους.

Επέμενα ότι η λειτουργία στρατοπέδου θα άνοιγε τις ορέξεις των δουλεμπόρων από την Τουρκία, οι οποίοι με την προοπτική κρεβατιών και διατροφής, θα έσπρωχναν φουρνιές ολόκληρες στο νησί.

Και όλα αυτά σε εποχές που τα νησιά είχαν ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό από την λαθρομετανάστευση, καθώς επί υφυπουργίας Πάνου Καμμένου, τα στρατόπεδα είχαν κλείσει, ακριβώς με τη λογική της μη ενθάρρυνσης των δουλεμπόρων.

Τότε και οι δύο αυτοδιοικητικοί, μου έλεγαν λόγια του αέρα για δήθεν ανοχή τους σε ολιγοήμερη και μόνο παραμονή των λαθρομεταναστών στο νησί, με την απειλή ξεσηκωμού σε αντίθετη περίπτωση.

Τώρα αυτοί πάνε σπίτι τους, αφού αποδοκιμάστηκαν στις πρόσφατες εκλογές. Άφησαν, όμως, πίσω τους αυτό το τεράστιο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν με ακύρωση του στρατοπέδου και ο νέος Δήμαρχος και η νέα Αντιπεριφερειακή Αρχή.

Γλυκά ματάκια στη κυβέρνηση που τους είναι ομογάλακτη, δεν σηκώνουν. Πρωτεύει το συμφέρον του νησιού.

Βεβαίως πρέπει να πάρουν θέση και οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, που δεν μπορούν να σιωπούν μπροστά σε αυτή την κατάσταση».

Η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι Σάμου, σας κοινοποίησαν έγγραφη διαμαρτυρία τους προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το Κέντρο Λαθρομεταναστών που άνοιξε στο νησί ο προκάτοχός, δημιουργώντας αυτό που είχαμε προβλέψει:

Μία εφιαλτική κατάσταση, η οποία και περιγράφεται με απόλυτο ρεαλισμό στην επιστολή που πρέπει να έχετε στα χέρια σας και την οποία παραθέτω στην περίπτωση που τελικά δεν σας την έχουν παραδώσει οι Υπηρεσίες σας.

Προκαταβολικά θα ήθελα να ενημερώσω ότι από τη πρώτη στιγμή επέμενα ότι η λειτουργία στρατοπέδου θα άνοιγε τις ορέξεις των δουλεμπόρων από την Τουρκία, οι οποίοι με την προοπτική κρεβατιών και διατροφής, θα έσπρωχναν φουρνιές ολόκληρες στο νησί.

Και όλα αυτά σε εποχές που τα νησιά είχαν ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό από την λαθρομετανάστευση, καθώς επί υφυπουργίας Πάνου Καμμένου, τα στρατόπεδα είχαν κλείσει, ακριβώς με τη λογική της μη ενθάρρυνσης των δουλεμπόρων.

Η επιστολή των αστυνομικών Υπαλλήλων έχει ως εξής:

«Προς: Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κύριε Αρχηγέ,

Αφορμή της παρούσας επιστολής είναι η τραγική αλλά και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής Σάμου και κατ’ επέκταση σε όλη την Αστυνομική Δ/νση Σάμου. Χωρίς να θέλουμε επ’ ουδενί να μεγαλοποιήσουμε καταστάσεις, δυστυχώς τα γεγονότα και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Ένα κέντρο του οποίου η χωρητικότητα είναι διακόσια ογδόντα πέντε (285) άτομα, αριθμεί αυτή τη στιγμή εξακόσια ογδόντα δυο (682), αριθμό υπερδιπλάσιο της χωρητικότητάς του. Οι ροές των παράνομα εισερχομένων μεταναστών είναι καθημερινές και ολοένα αυξανόμενες ποσοτικά. Τις τελευταίες πέντε ημέρες συνελήφθησαν συνολικά τετρακόσιοι δεκαεννιά (419) αλλοδαποί, ενώ ο αριθμός των Αστυνομικών που διατίθεται καθημερινά για τη φύλαξη των ανωτέρω ατόμων είναι το πολύ τέσσερις Αστυνομικοί ανά οκτάωρο, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν εκτός από τον τεράστιο όγκο των ατόμων ένα ακόμα τεράστιο όγκο περιστατικών σε καθημερινή βάση. Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την σωματική ακεραιότητα των Αστυνομικών, των κρατουμένων, την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, και την εν γένει ομαλή και ασφαλή λειτουργία του κέντρου. Είναι λογικό και επόμενο, οι κρατούμενοι ,οι οποίοι πρωτίστως είναι άνθρωποι, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες διαβίωσης να ξεσηκωθούν απαιτώντας καλύτερες.

Αρκεί μόνο να αναφερθούν περιστατικά όπως, (α) εξεγέρσεων των κρατουμένων για διάφορους κάθε φορά λόγους, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς να προβλέπεται κάποιο σχέδιο δράσης αυτοί οι λιγοστοί Αστυνομικοί, (β) καθυστέρηση βασικών δραστηριοτήτων του καθημερινού προγράμματος των κρατουμένων λόγω απασχόλησης του προσωπικού στην παραλαβή νέων κρατουμένων όπως είναι η σίτισή τους και με τις συνέπειες που αυτές γεννούν, (γ) τα πολυάριθμα ιατρικά περιστατικά που χρίζουν μεταφοράς και νοσηλείας στο Γ.Ν Σάμου (υπήρξε ημέρα που νοσηλεύονταν 6 άτομα ταυτόχρονα), όπως επίσης πολλές είναι οι φορές που οι Αστυνομικοί έρχονται σε άμεση επαφή με κρατούμενους οι οποίοι νοσούν από μεταδοτικές ασθένειες χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και βοήθεια.

Κατόπιν των παγκοσμίων κρουσμάτων, αλλά και τις ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούν τον ιό Έμπολα, γίνεται αντιληπτό ότι στη Σάμο, η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο όγκο ατόμων που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας στις οποίες υπήρξαν κρούσματα του ιού, τα οποία δεν εξετάζονται από ιατρικό προσωπικό κατά την είσοδό τους στη χώρα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα. Ιατρός υπάρχει μόνο τις πρωινές ώρες και από Δευτέρα έως Παρασκευή ,με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά από το μεσημέρι, μέχρι και το επόμενο πρωί καθώς και όλο το Σαβ/κο να μεταφέρονται συνοδεία για οποιαδήποτε εξέταση στο Γ.Ν. Σάμου.

Από την άλλη, οι Αστυνομικές υπηρεσίες της Α.Δ Σάμου (Α.Τ, Υ.Α, Τ.Τ, επιτελείο, ΔΙ.ΑΣ) απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά σε καθήκοντα που έχουν να κάνουν με παράνομους μετανάστες, παραγκωνίζοντας καθήκοντα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη, μιας και η Α.Δ. Σάμου λειτουργεί μόνο με το 55% της οργανικής της δύναμης.

Κύριε Αρχηγέ

Τα νούμερα από τη σελίδα του Υπουργείου μας αναφέρουν ότι από τα Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα το πρώτο 6μηνο του 2014 έχουν συλληφθεί 753 αλλοδαποί, ενώ μόνο στο Νομό Σάμου το ίδιο διάστημα έχουν συλληφθεί 2.056.Η ενισχυτική δύναμη που στάλθηκε προς αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη λειτουργία του Κ.Τ.Υ, στο Ν. Σάμου αριθμεί τριάντα (30) μόλις άτομα και όπως αντιλαμβάνεστε, οι Αστυνομικοί αυτοί, καθώς και η παρούσα δύναμη της Α.Δ Σάμου, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στη διαχείριση αυτής της κατάστασης, γι’ αυτό παρακαλούμε όπως αποστείλετε, ικανό αριθμό Αστυνομικής δύναμης (τουλάχιστον εβδομήντα στο σύνολό τους) η οποία θα διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο παράνομα εισερχόμενων μεταναστών καθώς επίσης υλικοτεχνικά μέσα (οχήματα, συσκευή λήψης αποτυπωμάτων, μαγνητική πύλη, μηχάνημα X-ray) για την διευκόλυνση του Αστυνομικού έργου, πριν περιέλθουμε σε δυσάρεστες για όλους μας καταστάσεις.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΙΟΥΓΚΟΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΣΙΟΥΡΗΣ Θωμάς».

Κατόπιν τούτου σας ερωτώ κ. Υπουργέ,

1. Θα επιμείνετε κι εσείς στη διατήρηση του στρατοπέδου στη Σάμο;

2. Το γνωρίζετε ότι αντίστοιχες καταστάσεις σημειώνονται και στη Χίο και στην Λέσβο;

3. Σε Συνδυασμό με την εθνικά απαράδεκτη και επικίνδυνη λειτουργία Στρατοπέδων λαθρομεταναστών σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, μήπως πρέπει να σκεφθείτε έναν ριζικό επανασχεδιασμό της χωροταξίας των στρατοπέδων αυτών;

4. Είναι δυνατόν μία χούφτα αστυνομικοί, να είναι επιφορτισμένοι με ένα τόσο σοβαρό έργο;

1 σχόλιο

  1. Βρε Τερενς-Σπενσερ-Νικολαε Κουικ.Εσυ που κανης τοσες πολες ερωρησεις προς την Κυβερνηση και καλα τις κανης δεν κανης και μια ερωτηση σάυτον το μεγαλο αρχηγο σου που ηταν 17 χρονια βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας και υφ\ργος της κυβερνησης του πιο ανικανου προθυπουργου ολων των εποχων του Κωστακη που μας χρεοκωπησε πρωτον και δευτερον μας φωρτωσε αλλον ανικανο το Γιωργακη, τωρα τα καταλαβε ολλα τα στραβα.
    Π.Κ.(ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ 400)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση