ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Μιχελάκης: Κακούργημα η παράνομη διακίνηση αναβολικών

Share it:


Τη μετατροπή της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από πλημμέλημα σε κακούργημα ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Πολιτισμού-Αθλητισμού.

Με αφορμή την πρόσφατη διπλή δολοφονία στη Μάνη, ο κ. Μιχελάκης σημειώνει στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή πως η μέχρι σήμερα ηπιότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ποινική αντιμετώπιση της διακίνησης αναβολικών στη χώρα μας, έχει καταστήσει την Ελλάδα πόλο έλξης παράνομων διεθνών κυκλωμάτων με ετήσιο τζίρο ύψους ενός δις ευρώ. Παράλληλα, τονίζει τους κινδύνους της διακίνησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω διαδικτύου, καθώς τα σκευάσματα που διακινούνται μέσω Internet κατά κανόνα αποτελούν επικίνδυνα μη πιστοποιημένα αντίγραφα μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Μιχελάκη:
«Κύριοι Υπουργοί,
Η πρόσφατη δολοφονία δύο νέων ανθρώπων στη Μάνη εξαιτίας οικονομικών διαφορών από εμπόριο αναβολικών αποτέλεσε την αφορμή για να δουν το φώς της δημοσιότητας όχι μόνο η έκταση του προβλήματος διακίνησης παράνομων ουσιών σε αθλητικούς χώρους και γυμναστήρια της χώρας μας, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισής του.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος από το παράνομο εμπόριο των παραπάνω επικίνδυνων ουσιών ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, καθιστώντας τη χώρα μας πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη διακίνηση αναβολικών ουσιών.

Αυτή η αρνητική μας πρωτιά αποδίδεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η χορήγηση και διακίνηση αναβολικών ουσιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα αναβολικά κατατάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες, η διακίνησή τους συνιστά κακούργημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 128 Θ του Ν 2725/1999, όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του Ν 3057/2002, η χορήγηση παράνομων ουσιών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή.

Όμως ο πλημμεληματικός χαρακτήρας που διέπει το εν λόγω αδίκημα κατά το ελληνικό δίκαιο καθιστά τη χώρα μας πόλο έλξης για διεθνή κυκλώματα παράνομης διακίνησης αναβολικών, δεδομένου ότι αυτά ακόμη και εάν συλληφθούν, θα τύχουν ευμενέστερης και ηπιότερης ποινικής μεταχείρισης, σε σχέση με τις χώρες, στις οποίες το ίδιο αδίκημα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα.

Επιπρόσθετα οι παράνομοι διακινητές αναβολικών τα χαρακτηρίζουν ως «συμπληρώματα διατροφής» προκειμένου να τα διακινούν νόμιμα στην εσωτερική αγορά, εκμεταλλευόμενοι το κενό της εθνικής μας νομοθεσίας, η οποία δεν εντάσσει τα αναβολικά φάρμακα σε ειδική κατηγορία ούτως ώστε αυτά να χρειάζονται ιατρική συνταγή.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις καθιστούν επιτακτική ανάγκη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και την αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης της εμπορίας αναβολικών από την ελληνική νομοθεσία, με παράλληλη εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων.

Εξάλλου η κρισιμότητα του προβλήματος καταδεικνύεται μέσα από τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τη χρήση αναβολικών, η οποία προκαλεί, μεταξύ άλλων, σοβαρές καρδιαγγειακές διαταραχές, βλάβες στο ήπαρ, νεφρική ανεπάρκεια, υπέρταση, ανικανότητα, οστεοπόρωση, αλλοίωση του νευρικού συστήματος, εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς, ενώ ακόμη και ο αιφνίδιος θάνατος συνιστά μία πιθανή επιπλοκή. Μάλιστα οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες από τις παρενέργειες αυτές δεν είναι αναστρέψιμες, ακόμη και μετά τη διακοπή της χρήσης των ουσιών.

Πρόσθετο λόγο ανησυχίας συνιστά η ευρεία διακίνηση φαρμακευτικών ουσιών όχι μέσω της συνήθους εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά μέσω διαδικτύου, καθώς αυτή είναι μη εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Μάλιστα οι χρήστες του Internet συχνά αγοράζουν σκευάσματα, που αποτελούν επικίνδυνα μη πιστοποιημένα αντίγραφα των αναβολικών, τα οποία αυτοί νομίζουν ότι έχουν προμηθευτεί.

Επειδή η παράνομη εμπορία αναβολικών στη χώρα μας έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις απειλώντας σοβαρά την ψυχική και σωματική υγεία των νέων.

Επειδή η παράνομη διακίνηση αναβολικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την εθνική μας νομοθεσία ως ταυτόσημη της διακίνησης ναρκωτικών,

Επειδή η ηπιότερη μέχρι σήμερα ποινική αντιμετώπιση της εμπορίας αναβολικών στην Ελλάδα τείνει να καταστήσει τη χώρα μας κέντρο διακίνησης παράνομων ουσιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα;
Εξετάζετε νομοθετική παρέμβαση με στόχο τη μετατροπή του αδικήματος της διακίνησης αναβολικών από πλημμέλημα σε κακούργημα;
Ποια μέτρα θα λάβετε για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τις καταστρεπτικές συνέπειες της χρήσης αναβολικών ουσιών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης»
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση