GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το θυσιαστήριο να γίνει μνημείο

Τις επόμενες μέρες φθάνει στην Καλή Συκιά από την Αμερική ο ευεργέτης του χωριού Γιώργος Σταυρουλάκης, ιδιοκτήτης ενός από τα σ...



Τις επόμενες μέρες φθάνει στην Καλή Συκιά από την Αμερική ο ευεργέτης του χωριού Γιώργος Σταυρουλάκης, ιδιοκτήτης ενός από τα σπίτια που έγινε η μεγάλη πυρπόληση των 12 γυναικών και του ενός ηλικιωμένου άντρα τον Οκτώβριο του 1943 και θα συζητηθεί το μεγάλο θέμα της παραχώρησης του θυσιαστηρίου, ώστε να μετατραπεί σε μνημείο. Πρόταση για την διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της Σύγχρονης Ιστορίας, πανεπιστημιακών, ερευνητών, μελετητών, φοιτητών και μαθητών, είχε κάνει και σε πρόσφατη ανάρτησή του το MadeinCreta.

Τη διάθεσή του για την παραχώρηση της ιστορικής κατοικίας είχε κάνει παλαιότερα ο κ. Σταυρουλάκης που θύματα της αποτρόπαιης μέρας υπήρξαν γυναίκες της οικογενείας του και έχοντας και ο ίδιος μνήμες της φρίκης, διατύπωσε «για την Ιστορία και προς όφελος του χωριού του» να το δωρίσει σε φορέα της κοινωνίας…

Στο μεταξύ, από σήμερα πιάνουν δουλειά για τη μεγάλη εκδήλωση του Οκτωβρίου στην Καλή Συκιά, η νέα διοίκηση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου που θα σηκώσει και το μεγάλο βάρος της διοργάνωσης, αλλά και οι νέοι του χωριού, ώστε «να φέρουν σε πέρας ένα ύψιστο καθήκον στη μνήμη των ανθρώπων τους που θυσιάστηκαν και ποτέ δεν αναγνωρίστηκε η μεγάλη τους εθνική προσφορά».

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Βάσω Κωστάκη, με αφορμή και την παραγωγή και προβολή του ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντου των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, που θα προβληθεί στο χωριό τη μέρα εορτασμού της επετείου, «στο λίγο χρόνο που μας απομένει θα επιχειρήσουμε με πολλή δουλειά να δώσουμε ουσιαστικό χαρακτήρα στη θυσία των ανθρώπων μας, που έδωσαν τα μέγιστα και έφυγαν χωρίς να ζητήσουν τίποτα, για τα μεγάλα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας…»
Στο μεταξύ, συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά πολλοί ξένοι αλλά και Έλληνες παραθεριστές στην Καλή Συκιά, και οι κάτοικοι… συνήθισαν πλέον «να τους βλέπουμε να σταματούν στο ηρώο μας και να παίρνουν φωτογραφίες με τις μηχανές τους».

Η υπόθεση, όπως επισημαίνουν, «έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ούτε εμείς περιμέναμε ποτέ αυτό το γεγονός να πάρει αυτή τη έκταση που πήρε και το χωριό μας να ακούγεται παγκόσμια. Είναι μικρό πράγμα αυτός ο τόπος να ταρακουνήσει ολόκληρη Καγκελαρία στη Γερμανία, να αναγκαστεί να απαντήσει η Μέρκελ και η γερμανική πρεσβεία μετά από εβδομήντα χρόνια να μας πλησιάζει; Θέλουμε πίσω τις μανάδες μας, μπορούν να μας τις φέρουν; Αυτές είναι πληγές που δεν γιατρεύονται, όπως λέει και στην ταινία η χωριανή μας η Ελένη η Κωστάκη».

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Verena Tselnger έξω από σπίτι-θυσιαστήριο της Καλής Συκιάς

Η Μαλαματένια Νικητάκη μιλάει για τη φρίκη της μαύρης Τετάρτης του Οκτωβρίου του 1943

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση