GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζέιμς Φόλεϊ

Οι γονείς του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, η ωμή εκτέλεση του οποίου από τους τζιχαντιστές έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοιν...


Οι γονείς του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, η ωμή εκτέλεση του οποίου από τους τζιχαντιστές έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, δήλωσαν ότι προσεύχονται για τους ομήρους στη Συρία στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε για τον γιο τους στην πόλη του, το Ρότσεστερ του Νιου Χαμσάιρ (βορειοανατολικές ΗΠΑ).
Λίγο πριν από τη λειτουργία στην εκκλησία, ο Τζον και η Νταϊάν Φόλεϊ δήλωσαν πόσο πολύ ελπίζουν ο γιος τους να αποτελέσει παράδειγμα για όσους προασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και την ειρήνη στον κόσμο.
Απηύθυναν επίσης έκκληση για την απελευθέρωση άλλων δημοσιογράφων που έχουν απαχθεί, κυρίως στη Συρία, όπως ο Στίβεν Σότλοφ, ένας 31 ετών Αμερικανός που κρατείτο μαζί με τον γιο τους και απειλείται με θάνατο στο βίντεο στο οποίο προβάλλεται η εκτέλεση του Τζέιμς Φόλεϊ από μασκοφόρο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.
Την ώρα της επιμνημόσυνης δέησης που τελείτο από τον επίσκοπο του Μάντσεστερ Πίτερ Λιμπάσκι, ένας ακόμη Αμερικανός όμηρος στη Συρία, ο 45χρονος Πίτερ Τέο Κέρτις απελευθερώθηκε, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
"Ο Τζέιμς προασπιζόταν την αγάπη και την ελπίδα", δήλωσε η Νταϊάν Φόλεϊ. "Είχε φύγει για τη Συρία για να γίνει μάρτυρας των δεινών προκειμένου ο κόσμος να μάθει και να κάνει κάτι για να ελαφρύνει τα δεινά αυτά", όπωςμ ετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το ζευγάρι εξήγησε ότι θέλει να ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση που να προστατεύει τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους σε εμπόλεμες ζώνες και διευκρίνισε ότι το πανεπιστήμιο Marquette, από το οποίο αποφοίτησε ο γιος τους, ετοιμάζεται να καθιερώσει υποτροφία που θα φέρει το όνομά του.
Για τους γονείς του Φόλεϊ, η ζωή του Τζέιμς πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για "να δίνουμε περισσότερη προσοχή στον πλησίον μας", εξήγησε ο πατέρας του, ο Τζον Φόλεϊ.
Οι Φόλεϊ διηγήθηκαν πως ο γιος τους, που εργαζόταν επίσης για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, είχε συγκεντρώσει πόρους για τη χρηματοδότηση ενός ασθενοφόρου για άμαχους Σύρους και για την οικογένεια του Αντον Χάμερλ, ενός νοτιοαφρικανού συναδέλφου του που σκοτώθηκε στη Λιβύη.
Ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε απαχθεί το 2012 στη βόρεια Συρία από ενόπλους. Τη Δευτέρα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μετά λογοκρίθηκε, έδειχνε έναν μασκοφόρο, ντυμένο στα μαύρα, να κόβει τον λαιμό του Φόλεϊ.
Το Ισλαμικό Κράτος, μια οργάνωση εξτρεμιστών τζιχαντιστών που θέλει να επιβάλει χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε στη συνέχεια ότι αποκεφάλισε τον δημοσιογράφο και απειλεί να σκοτώσει τον Στίβεν Σότλοφ σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.
“Εκτοτε οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει και οι υπηρεσίες πληροφοριών "βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση" του τζιχαντιστή που σκότωσε τον Φόλεϊ και ο οποίος στο βίντεο μιλά αγγλικά με λονδρέζικη προφορά, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον Πίτερ Ουέστμακοτ.
Τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα
"Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που υποφέρουν στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή και υπάρχουν πολλοί όμηροι. Συνεπώς η λειτουργία αυτή τελείται για όλους αυτούς που προσδοκούν την ειρήνη και για τη μνήμη του Τζιμ", πρόσθεσε η μητέρα του Νταϊάν Φόλεϊ.
"Προσευχόμαστε για όσους παραμένουν σε ομηρεία και κυρίως για τον Στίβεν Σότλοφ. Διατηρούμε μια ελπίδα ότι κάτι θα γίνει ώστε να μην έχει τέλος όμοιο με του γιου μας", είπε ο Τζον Φόλεϊ.
Εκατοντάδες άνθρωποι που παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση ήταν εμφανώς συγκινημένοι από την αξιοπρέπεια με την οποία ανεβαίνουν οι γονείς Φόλεϊ τον δικό τους γολγοθά. Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου αναγνώστηκε κατά την τελετή.
Χθες επίσης παρόντες στην εκκλησία, ύστερα από πρόσκληση της οικογένειας, ήταν Αμερικανοί συριακής καταγωγής, μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας του Νιου Χάμσαϊρ.
Σε μια στιγμή συναισθηματικής φόρτισης, η Νταϊάν Φόλεϊ είπε ότι η οικογένεια είχε ταραχθεί όταν ο Τζέιμς, ο οποίος είχε ήδη κρατηθεί όμηρος επί εβδομάδες στη Λιβύη, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα αυτή και μετά να πάει στη Συρία. Θυμήθηκε ότι μια ημέρα προς τα τέλη του 2012, πριν από το τελευταίο του ταξίδι τον είχε παρακαλέσει να μείνει "τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα".
"Εκείνος απάντησε: Αχ μαμά, θα είμαι πίσω για τα Χριστούγεννα αλλά τώρα πρέπει να πάω εκεί”. Αισθανόταν ότι είχε δουλειά να κάνει", είπε η Νταϊάν Φόλεϊ.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση