GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από κοινοτικά κονδύλια οι αποζημιώσεις στους αγρότες

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών για το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. Όπως α...


Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών για το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. Όπως αποφασίστηκε οι αποζημιώσεις στους αγρότες θα δοθούν από κοινοτικά κονδύλια, καθώς το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ευρωπαϊκό. Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων το 2013 προς τη Ρωσία έφτασαν σε αξία τα 170 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεία κίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αναφορικά με τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, εξετάστηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».
«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους ευρωπαίους αγρότες.
Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη – μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση