GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυλαία απόψε για τα "Μερκούρεια" με "Godspell" από το ΚΘΒΕ

Δείτε την ανακοίνωση παρακάτω: "Ανοίγει σήμερα στις 9 το βράδυ η αυλαία των... «20ων Μερκουρείων» του δήμου Νεάπολης-Συκε...



Δείτε την ανακοίνωση παρακάτω:

"Ανοίγει σήμερα στις 9 το βράδυ η αυλαία των... «20ων Μερκουρείων» του δήμου Νεάπολης-Συκεών με την παράσταση «Godspell» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Το μιούζικαλ «Godspell», σε μουσική Stephen Schwartz πάνω στο κείμενο του John-Michael Tebelak, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 από φοιτητές στο Carnegie Mellon University στο Pittsburgh της Pennsylvania, αλλά έμελλε ν’ αποτελέσει επιτυχία εντός κι εκτός Broadway.

Την προσαρμογή έχουν κάνει η Ξένια Γεωργοπούλου, ο Γιώργος Κιουρτσίδης και η Ρούλα Αγγελίδου, τα σκηνικά-κοστούμια επιμελήθηκε ο Χρήστος Μπρούφας, τη χορογραφία ετοίμασε η Μαριάνθη Ψωματάκη, τη μουσική διδασκαλία φρόντισε η Λία Βίσση, την επιμέλεια των φωτισμών έχει η Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ρούλα Αγγελίδου, ενώ την οργάνωση παραγωγής έχει η Κωνσταντίνα Ματζίρη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Λουκία Βασιλείου, Στελλίνα Βογιατζή, Χρύσα Ζαφειριάδου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Μιχάλης Σιώνας, Κική Στρατάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης.

Λίγα λόγια για το έργο

Αν και η αρχική σύλληψη του έργου ήδη το τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή (στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70), με τη νέα αυτή διασκευή πηγαίνουμε το έργο ένα βήμα πιο πέρα, τοποθετώντας το στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Η υποκρισία και η αλαζονεία της εξουσίας, η βραδυκίνητη δικαιοσύνη, η άνιση συσσώρευση του πλούτου, τα χρέη, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, όλα βρίσκουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα του σήμερα.

Και τα διαχρονικά μηνύματα των παραβολών, τόσο επίκαιρα σήμερα, αφού διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη για τον πλησίον, γίνονται πράξη επί σκηνής καθώς οι χαρακτήρες του έργου (που αντιστοιχούν στον Χριστό και τους μαθητές του) συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης που παραπέμπουν σε αντίστοιχες κοινότητες που προέκυψαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, παροτρύνοντας τους θεατές να κορυφώσουν αυτή την προσπάθεια.

Συνέχεια με «Τρωάδες»…

Οι παραστάσεις των «Μερκουρείων» θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Αυγούστου, με τους «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας και την 5Η ΕΠΟΧΗ.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης και οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη, επεξεργασία κειμένου: Παναγιώτα Πανταζή και Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού, μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν οι: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).

Η ιστορία…

Ο πόλεμος είναι η βασική αιτία μετανάστευσης. Η οικονομική κρίση μια δεύτερη. Τα μοναρχικά καθεστώτα επίσης. Ποιος δεν μπορεί να διακρίνει τη μακρινή συγγένεια όλων των αιτίων. Τώρα, δεν χρειάζονται πλέον πόλεμοι για την οικονομική κυριαρχία. Τα «καθεστώτα» επαναπροσδιορίζουν την έννοια της δημοκρατίας... Λιγότερη δημοκρατία. Το χρήμα. Το κέρδος. Κάθε μετανάστευση εμπεριέχει διαχρονικά την έννοια της αδικίας...

«Εκατομμύρια άνθρωποι εξαφανίστηκαν. Ξεχάστηκαν. Κι ακόμη περισσότεροι
κατέστρεψαν την ψυχή τους. Για να ζήσουν χωρίς ιστορία και μνήμη..»

Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση, μια μεταφορά στο παγκόσμιο «σήμερα», στις συνέπειες των πολέμων, της οικονομικής κρίσης και των απολυταρχικών καθεστώτων...

Οι «Τρωάδες» είναι η πιο δημοφιλής από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, κείμενο κατεξοχήν αντιπολεμικό, αποτυπώνει όσο κανένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της.

«Ιστορώντας τα γεγονότα της άλωσης της Τροίας, ο νους στέκεται στο
θρίαμβο των νικητών και όχι στο θρήνο των νικημένων…»

Στους «Τρωάδες» ο Ευριπίδης παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά των «ηττημένων», που όμως δεν ζήτησαν την αναμέτρηση... Ο ανθρώπινος πόνος
παίρνει οικουμενικές διαστάσεις. Εδώ ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός επισημαίνει για άλλη μια φορά τα «έργα» της ανθρώπινης ανεπάρκειας. Η Τροία καίγεται. Ο πολιτισμός της καταστρέφεται. Το μέλλον μιας χώρας ενταφιάζεται. Οι γυναίκες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, σκλάβες και λάφυρο στα χέρια των νικητών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Έως τις 31 Αυγούστου

Η ετήσια, θεσμική θεατρική συνάντηση, που διοργανώνουν ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Συμμετέχουν επίσης το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ» της Νεάπολης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και HIGHWAY – ΛΥΚΟΦΩΣ και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ και ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ.

Info

ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ»

Καρόλου Κουν 13, Συκιές

Τηλέφωνο θεάτρου: 2310 631305 (κατά τις ώρες λειτουργίας του θεάτρου)

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9μ.μ.

Αστικές λεωφορειακές γραμμές:

23 (στάση Βίτσι), 28 (στάση Δεδέογλου), 18 στάση Νηπιαγωγείο

Πληροφορίες για τις παραστάσεις:

Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων δήμου Νεάπολης-Συκεών (Άννα Σεβαστιάδου)

Τηλέφωνα: 2313 313125, -126, -127

Εισιτήρια προπωλούνται:

*από το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Στρ. Στ.Σαράφη 1, Συκιές),

* από τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και

* από το Ανοικτό Θέατρο Συκεών (από τις 7 το απόγευμα τις ημέρες των παραστάσεων).

Τιμές εισιτηρίων:

Κ.Θ.Β.Ε. «Godspell»

Γενική είσοδος: 10€

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ και 5Η ΕΠΟΧΗ «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Προπώληση: 13€

Κανονικό: 17€, φοιτητικό-μαθητικό: 13€, ανέργων: 10€ (μόνο στην είσοδο του θεάτρου)

Χορηγός: Attica bank

Με την υποστήριξη των: ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, COSMOTE

Χορηγοί επικοινωνίας: Αγγελιοφόρος της Κυριακής / aggelioforos.gr / 95,1 Κοσμοράδιο / Plus+Radio 102,6 / Κουλτουρόσουπα- kulturosupa.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση