GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται νέα τεκμήρια made in USA

Φορολογικό εκσυγχρονισμό με τεκμήρια νέου τύπου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την «Ημερησία» τα παλαιού τύπου τε...



Φορολογικό εκσυγχρονισμό με τεκμήρια νέου τύπου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την «Ημερησία» τα παλαιού τύπου τεκμήρια διαβίωσης, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1978, φεύγουν σε μια προσπάθεια να εγκαταλειφθούν πεπαλαιωμένες μέθοδοι προσδιορισμού του εισοδήματος που προκαλούν αδικίες, ενώ παράλληλα δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν μεγάλα εισοδήματα και πλούτο.

O ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους. Oι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση.

Όπως η IRS στις HΠA
Ουσιαστικά θα πρόκειται για την εφαρμογή της μεθόδου που ακολουθεί εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια η περίφημη υπηρεσία IRS των HΠA. Έτσι θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών.

Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η αγορά στην Ελλάδα συνεχίζει να κινείται με μετρητά και δεν έχει καταστεί δυνατόν ο περιορισμός της χρήσης ζεστού χρήματος. H αντιμετώπιση του φαινομένου απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν εισηγήσεις κυρίως από τις τεχνικές υπηρεσίες της τρόικας για επιβολή ποινών στα καταστήματα που θα δέχονται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε μετρητά. Πάντως, τα εργαλεία που διαθέτει σήμερα το υπουργείο και η δυνατότητα σύνδεσής του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Έλληνα πολίτη.

Γι' αυτό και φοροτεχνικοί αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απορούν για τη φαεινή ιδέα για ελέγχους κατ' οίκον από συνεργεία του ΣΔOE.
Θεωρούν ότι οι έλεγχοι αυτοί, που κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, είναι άνευ λόγου και ουσίας, αφού η φορολογική αρχή έχει στην κατοχή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

• Γνωρίζει το εμβαδόν και την αξία της κύριας κατοικίας που διαμένει ο ελεγχόμενος.
• Έχει συμπληρωμένο το E9 με όλα τα ακίνητα που κατέχει.
• Είναι ενήμερο για τις κινητές αξίες (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
• Ελέγχει το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και μπορεί να έχει και τη λίστα με τον αριθμό μετοχών ανά κωδικό.
• Τώρα μπορεί να γνωρίζει ακόμη και τις δαπάνες για ταξίδια, διακοπές, διαμονή σε ξενοδοχεία, αγορές πολυτελών ειδών.
Είναι θέμα πλέον συντονισμού των υπηρεσιών και χρησιμοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων για το υπουργείο προκειμένου να συντάξει το ακριβές «πόθεν» και «έσχες». Τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται έως και σήμερα απλώς βοηθούν να εισπράττεται ένας μικρός φόρος με τον προσδιορισμό κατώτατου φορολογητέου εισοδήματος.

Έλεγχος δαπανών
Στις περισσότερες περιπτώσεις η εφαρμογή των τεκμηρίων δρα σε βάρος εκείνων που όντως δεν έχουν εισοδήματα, ενώ για τους κατέχοντες λειτουργούν ως «ομπρέλα» προστασίας. Μέχρι τώρα η λογική των τεκμηρίων ήταν ότι η κατοχή I.X. ή σκάφους αναψυχής απαιτούσε ένα ελάχιστο εισόδημα συντήρησης. Τώρα σχεδιάζεται το αντίστροφο. Μέσα από την καταγραφή των δαπανών θα επιχειρείται ένα τεστ αλήθειας των φορολογικών δηλώσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογουμένων.

O έλεγχος αυτός των δαπανών θα συντείνει όχι μόνο στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στην αποκάλυψη της ροής μαύρου χρήματος. Έτσι, από την εποχή του Aθ. Kανελλόπουλου, που επί υπουργίας του εισήχθησαν για πρώτη φορά τα τεκμήρια για έλεγχο της φοροδιαφυγής, τώρα επιχειρείται μια πιο συστηματική χρήση και ένας εκσυγχρονισμός τους.

5 σχόλια

  1. ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΗΘΕΝ ΦΟΡΩΝ ;
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΣΤA ΚΕΦΑΛΙA TOYΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΩΣ ΑΝΩ "ΚΥΡΙΟΙ" ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AYTA ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ...
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ BARCLAYS ΤΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ ;
    ΤΟ REGENCY CASINO ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έρχονται νέα τεκμήρια made in USA
    ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ MADE IN IMF ,ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
    ΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 3 ΠΟΡΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ,
    ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΚΟ ΔΡΟΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση