GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Nam June Paik και η Αρχαία Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

Το “The Legacy of Nam June Paik in the Post-Digital Era” και οι δεκατέσσερις βαθμοί διαχωρισμού που παρουσιάζονται επαναφέρουν ...



Το “The Legacy of Nam June Paik in the Post-Digital Era” και οι δεκατέσσερις βαθμοί διαχωρισμού που παρουσιάζονται επαναφέρουν την προφορική παράδοση της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και συνδέουν αυτήν την παλιά πρακτική με νέες τάσεις που αναδύονται από την σύγχρονη τεχνολογία και την διαδικτυακή επανάσταση.

Το εικονικό ρομπότ του Paik πλαισιώνεται από επτά μικρά ηχεία που αναμεταδίδουν τον ήχο μιας βαθιάς αντρικής φωνής που απαγγέλλει επτά κείμενα. Κάθε κείμενο στηρίζεται σε μια από τις δεκατέσσερις μεταφράσεις της Οδύσσειας του Ομήρου που έχουν γίνει από μια γλώσσα που έχει επιλεχθεί στην τύχη προς μία άλλη χρησιμοποιώντας ένα δημοφιλές on-line μεταφραστικό εργαλείο και στην συνέχεια έχουν μετατραπεί σε ήχο με την χρήση ενός λογισμικού που μετατρέπει τα αρχεία κειμένου σε αρχεία ήχου. Κατά την μεταφραστική διαδικασία οι στίχοι του ομηρικού έπους μετατρέπονται σε σουρεαλιστικά ποιήματα και κόβουν τους δεσμούς τους με τους αρχικούς στίχους.

Το τελικό αποτέλεσμα ενσωματώνει εφτά νήματα δεκατεσσάρων μεταφράσεων που όλες ξεκινάνε από το αρχικό κείμενο και σταδιακά διαφοροποιούνται μέσα από το ανεξάρτητο online ταξίδι τους στις διαφορές των ιδιολέκτων και τις πολιτισμικές σχετικότητες. Οι δεκατέσσερις βαθμοί διαχωρισμού συνταιριάζουν και αναμειγνύουν τα ήδη υπάρχοντα πολιτισμικά στοιχεία μέσα από νέες τεχνολογίες. Οι αλγόριθμοι και τα λογισμικά έχουν αντικαταστήσει τον επικό ποιητή της Ελληνικής αρχαιότητας προσφέροντας ένα μεταμορφωμένο κείμενο στο κοινό μετά από συνεχή επεξεργασία.

Το “The Legacy of Nam June Paik in the Post-Digital Era” είναι μια προσπάθεια να εγκωμιαστεί η προσφορά του καλλιτέχνη και αναδεικνύει τις ελπίδες του για την αναζωπύρωση ενός νέου διαλόγου μέσω της εξέτασης των επιδράσεων των ψηφιακών μέσων στην μετα-μοντέρνα κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση