GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Sms από το τιμόνι… παρά τα πρόστιμα

Στη Γερμανία ο νόμος απαγορεύει ρητά τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς στους γερμανικούς δρόμους. Εδώ και λίγους μήν...

Στη Γερμανία ο νόμος απαγορεύει ρητά τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς στους γερμανικούς δρόμους. Εδώ και λίγους μήνες, και ειδικότερα από την 1η Μαΐου, τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν γίνει μάλιστα ιδιαίτερα «τσουχτερά», μιας και αυξήθηκαν από 40 στα 60 ευρώ.

Ο νόμος αυτός, μαζί με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, αποτέλεσαν εξαρχής αντικείμενο κριτικής, αφού δεν φαινόταν να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοεί ο νομοθέτης λέγοντας «τηλέφωνο» αλλά και «τηλεφώνημα».

Τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με τις νέες συσκευές «smartphone» όπως επίσης, θεωρούνται όλες οι λειτουργίες τους απαγορευμένες;

Σύμφωνα με μία πρώτη ερμηνεία ως «κινητό τηλέφωνο» θεωρείται οποιαδήποτε συσκευή δέχεται κλήσεις, για τις οποίες ο οδηγός θα πρέπει να αφήσει το χέρι του από το τιμόνι για να απαντήσει.

Ακόμη γίνεται δεκτό πως ως «εισερχόμενη κλήση» θεωρείται και το γραπτό μήνυμα (sms) καθώς και στην περίπτωση αυτή ο οδηγός χρειάζεται να αφήσει το τιμόνι για να ελέγξει την τηλεφωνική συσκευή.

Κατ´ αναλογία, θα έλεγε κανείς, ότι επιτρέπεται η χρήση του κινητού με «hands-free» ή ακόμη με τις νέες εφαρμογές των «έξυπνων κινητών» για ασφαλή οδήγηση.

Δίχως αμφιβολία όμως, η τάση πολλών οδηγών -και στη Γερμανία- να μιλούν έντονα στο κινητό ενώ βρίσκονται στο τιμόνι με αποτέλεσμα συχνά να χάνουν την συγκέντρωσή τους ή ακόμη να εκνευρίζονται, αποτελεί μια κλασική περίπτωση οδικής συμπεριφοράς που επισύρει πρόστιμο.

Οι γερμανοί οδηγοί αρνούνται να συμμορφωθούν

Ένας στους τέσσερεις οδηγούς μιλά στο κινητό ενώ βρίσκεται στο τιμόνι

Παρά τα αυξημένα πρόστιμα αλλά και την κοινή αποδοχή για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους, μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι οι γερμανοί οδηγοί που δείχνουν να συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK από τη Νυρεμβέργη για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού «Αpotheken Umschau» οι γερμανοί οδηγοί εμμένουν στη χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 2000 άνδρες και γυναίκες άνω των 14 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας στους τέσσερεις, δηλαδή το 25,2% των ερωτηθέντων, δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη τη συνήθειά αυτή και δηλώνει ότι συνεχίζει να οδηγεί χωρίς «hands free».

Η πλειοψηφία μάλιστα είναι νέοι, ηλικίας 20 έως 29 ετών (σε ποσοστό 40,4%). Περισσότερο, μάλιστα, δείχνουν να αγνοούν τους νέους κανόνες οι άνδρες (σε ποσοστό 27,9%) από ό,τι οι γυναίκες (σε ποσοστό 22,0%).

Η ίδια έρευνα περιέχει εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία και για τη συμπεριφορά των πεζών στους γερμανικούς δρόμους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 83,9% δηλώνει ότι περπαπάει στο δρόμο μιλώντας στο κινητό, ή ακόμη διαβάζοντας ηλεκτρονικά μηνύματα, σερφάροντας στο διαδίκτυο ή ακούγοντας μουσική σε «έξυπνες» συσκευές.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά να εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στο κινητό παρά στην προσωπική τους ασφάλεια στο δρόμο.

Πηγή: DW, Δήμητρα Κυρανούδη (dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση