GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Xαρακόπουλος: Ερχεται κραχ στις ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των φρούτων, εξαιτίας της όξυνσης των σχέσεων ΕΕ...

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των φρούτων, εξαιτίας της όξυνσης των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αφορμή υπήρξε το εμπάργκο της Ρωσίας στο ελληνικό νεκταρίνι, και η πληροφορία ότι οι απαγορεύσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Ο πρώην υπουργός ζητά να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αποφευχθεί το κραχ στις ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία ή τι εναλλακτικές λύσεις έχει επεξεργασθεί η ελληνική πλευρά ώστε να διοχετευθούν τα αγροτικά προϊόντα.

Στην ερώτησή του ο Μ. Χαρακόπουλος επισημαίνει τα εξής:
«Η σοβαρή κρίση στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Η ΕΕ, επιδιώκοντας να πείσει τη Μόσχα να μην υποστηρίζει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες, εφαρμόζει ένα «πακέτο» κυρώσεων στον τομέα της οικονομίας και των εμπορικών συναλλαγών. Αντιδρώντας η Ρωσία λαμβάνει αντίμετρα, που θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς αυτήν.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, απειλείται με σοβαρότατες επιπτώσεις από μια πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ο ΠΣΕ είχε επισημάνει, από τον περασμένο Απρίλιο, τις αρνητικές συνέπειες από έναν εμπορικό πόλεμο Ρωσίας-ΕΕ για τη χώρα μας, καθώς στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθούν κρίσιμοι τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.
Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό στους αρμοδίους, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στη Ρωσία ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η ρωσική αγορά αποτελεί σημαντική διέξοδο για τη διάθεση των ελληνικών φρούτων –κυρίως νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, ακτινίδια. Δυστυχώς, οι ρωσικές αρχές, ήδη, μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων από την Πολωνία, ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να απαγορεύσουν και τις εισαγωγές από την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα νεκταρίνια, με «πρόσχημα» -σύμφωνα με δημοσιεύματα- την ανίχνευση είδους επικίνδυνης προνύμφης. Σε αυτή την περίπτωση, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα χαθεί το 40-50% των ποσοτήτων που προορίζονται φέτος για τη Ρωσία, δηλαδή γύρω στους 5.000 τόνους. Αν, μάλιστα, η απαγόρευση επεκταθεί και στα ροδάκινα θα χαθούν άλλοι 15.000 τόνοι.
Αυτή η δυσμενής εξέλιξη, λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, ενώ ταυτοχρόνως, φέτος διαπιστώνεται και υπερπαραγωγή στην Ευρώπη των συγκεκριμένων φρούτων, που θα συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στα αγροτικά εισοδήματα».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Τι θα πράξουν ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι επικερδείς και για τις δύο πλευρές συναλλαγές;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν στην περίπτωση που οι εξαγωγές αγροτικών μας προϊόντων πληγούν από πιθανά αντίμετρα της Ρωσίας στην ΕΕ και αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην καταρρεύσουν οι τιμές των προϊόντων και καταστραφούν οικονομικά οι παραγωγοί;

2 σχόλια

  1. DEN ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΩΝ ΚΩΛΑΟΥΖΩΝ.ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΔΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΡΙΣΜΟ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπούτζουκας Τηλέμαχος3 Αυγ 2014, 11:39:00 μ.μ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ όπου θα γίνει και το Μουντιάλ του 2022 ΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗ τους Τζιχατζηστες και την ΧΑΜΑΣ για να φτιάχνουν σήραγγες και να σκοτώνουν Ισραηλινούς... όμως το Ισραήλ είναι ΚΡΑΤΟΣ και αντιδρά, δεν μάσα τα λόγια του , παρά όλη την προπαγάνδα που κάνουν ΚΑΤΆ του και στην Ελλάδα μερικοί..

    ΟΜΩΣ εμείς εδώ τι κάνουμε; χαρίζουμε νησιά; σε Ρωσους και Καταριανους ολιγαρχες;

    Γι’ αυτό άρχισαν οι επιθέσεις των μίντια και ΜΕΡΙΚΩΝ χωρών με αιχμή της Ρώσικες και Καταριανες πολυεθνικές να κατηγορούν ανοικτά τους Ισραηλίτες..

    Ναι Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα ήταν οξυμένα . ΑΛΛΑ μετά την δολοφονία τον τριών Ισραηλινών νεαρών φοιτητών προκειμένου να αμυνθούν οι Ισραηλινοί αντέταξαν την εθνική τους ταυτότητα και κουλτούρα της τελευταίας στιγμής και είπαν οφθαλμό αντί οφθαλμού... αυτοί διαθέτουν την πυγμή, όπλα και το θάρρος να το πάνε μέχρι τέλους..

    Εμείς τι ρόλο βαράμε εδώ; Θέλουμε συμμαχίες για τα γεωπολιτικά μας με της ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΠΡΟ , αλλά πουλάμε νησιά σε ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΥΣ ΟΛΗΓΑΡΧΕΣ; ( και οι ακροδεξιοαριστροι λενε για όλα φταίνε οι Εβραίοι).. Ας διαλέξουν οι επικίνδυνοι πολιτικάντηδες μας ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟ θα στρίψουν το καράβι ΕΛΛΑΔΑ ,μην μας βρούνε οι μελλοντικοί άνθρωποι ως το ομοίωμα-άγαλμα τον ΜΑΛΑΚΑ ...

    Υ.Γ δεν γνωρίζω ποιος έχει το ΣΑΙΤ, δεν με ενδιαφέρει ούτε σε πιο χώρο ανήκει ΑΝ ανήκει..Όμως ΠΌΤΕ μα ΠΌΤΕ δεν έκοψε σχολειά μου..και το εκτιμώ... και επειδή είμαι υπέρ του ταλαιπωρημένου Ισραηλίτικου ΛΆΟΥ , ΤΟ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΟΛΟΙ θα σας ΤΑ ΈΓΡΑΨΑ ώστε να δούμε και την άλλη πλευρά ... και βεβαία υπάρχουν και στο Ισραήλ Ζηλωτές ..ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ...ΠΟΥ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση