GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αποχωρήσεις...

Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5» Ακούσαμε, χθες, τον πρόεδρο τ...



Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5»
Ακούσαμε, χθες, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στην συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ, ουσιαστικά να χτυπά την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι δικό σας σχόλιο. Προφανώς, το ακούω με ενδιαφέρον αλλά δεν συνέβη αυτό. Δεν χτύπησε καμία πόρτα και κανένα παράθυρο ο κ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε - αυτό που λέμε πάρα πολύ καιρό- για τη ΔΗΜΑΡ. H επόμενη μέρα, δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά από τον σχηματισμό μιας προοδευτικής πλειοψηφίας. Διότι, ο τόπος με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν αντέχει, η κοινωνία στενάζει και η οικονομία έχει βυθιστεί σε ένα υφεσιακό τέλμα. Θεωρούμε ότι χρειάζεται σχηματισμός μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, στον οποίο έχουν θέση όλοι, όσοι μπορούν και ενδιαφέρονται, εκτός από τις συντηρητικές πολιτικές και την ΝΔ. Δεν χτυπήσαμε ούτε κανένα παράθυρο, ούτε καμία πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που έχει τις συγκεκριμένες εκλογικές καταγραφές, έχουμε πολλά που μας χωρίζουν και κάποια που συμφωνούμε. Όλα αυτά έχουν μια προϋπόθεση, εάν και εφόσον υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις μεταξύ μας και όχι φυσικά μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με όλες τις άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Ποιο είναι το κομβικό σημείο για τη ΔΗΜΑΡ για να «κοντύνει» την απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Από τα μέσα του καλοκαιριού, έχουμε αναλάβει μια παράλληλη πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε στείλει επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουμε για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο προτείναμε 12 προγραμματικά σημεία, με τα οποία ξεκίνησε ο πρώτος γύρος συζήτησης με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και την δική μας, πριν από τον Αύγουστο. Υπάρχουν σημεία στα οποία είμαστε κοντά, σημεία στα οποία χρειάζεται επεξεργασία και υπάρχουν και σημεία στα οποία είμαστε σε απόσταση.

Στο κομβικό θέμα του χρέους;
Για το χρέος έχουμε διαφορές, ως προς την αναδιάρθρωση. Δεν φανταζόμαστε πως μπορεί να γίνει με ένα ριζικό κούρεμα, για λόγους πολύ πρακτικούς, διότι δεν θα το δεχτεί κανένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είτε πλούσιας, είτε φτωχής χώρας να σβήσει αυτά που της χρωστά η Ελλάδα.

Επαναφορά μισθών, με την μια, στην πρότερη κατάσταση;
Κοιτάξτε, μην κάνουμε τον διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ των δυο κομμάτων, στο ραδιόφωνο. Σας ανέφερα ζητήματα στα οποία είμαστε πολύ κοντά, όπως η απλή αναλογική, η ανάγκη να καθαρθεί το πολιτικό σύστημα, τα ζητήματα του πολιτικού χρήματος και τα ζητήματα της ανεργίας. Και υπάρχουν ζητήματα, όπως οι μονομερείς ενέργειες, που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Χθες ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τους πάντες και από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, να μην γίνεται αναφορά στο όνομά του, όταν αναφερόμαστε στα σενάρια για την εκλογή του ΠτΔ. Παρ' όλα αυτά και χθες το θέμα το άφησε ανοιχτό..
Ο κ. Κουβέλης δεν το άφησε ανοιχτό, όπως δεν το έχει αφήσει και τις προηγούμενες φορές. Η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της, εδώ κι ένα χρόνο, τουλάχιστον, λέει ένα πράγμα : «η εκλογή του ΠτΔ είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να το βλέπουμε ως μια ιστορία διαδικαστικού χαρακτήρα».

Είναι ένα ζήτημα που εκπέμπει σαφέστατα πολιτικά μηνύματα. Το ίδιο το Σύνταγμα βάζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θεωρούμε ότι για ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι η εκλογή του ΠτΔ θα λειτουργήσουμε θεσμικά. Δεν θα ανοίξουμε την συζήτηση, επειδή κάποιοι θέλουν να την ανοίξουν και να σύρουν την χώρα σε μια ατέρμονη εξάμηνη προεδρολογία, υπηρετώντας οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο. Διότι υπάρχουν πολλά πολιτικά σχέδια που προβάλλονται στο ζήτημα του ΠτΔ. Θα εκδηλώσουμε τις θέσεις μας, εκεί που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή όχι πριν τα τέλη Ιανουαρίου και θα τις εκδηλώσουμε σε σχέση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και με τις πολιτικές που ασκούνται. Δεν είναι ουδέτερο το θέμα της εκλογής του ΠτΔ. Αν ζούμε σε ένα περιβάλλον ισχυρών και έντονων κοινωνικών και πολιτικών πολώσεων και πολιτικών, οι οποίες τις διαμορφώνουν αυτές τις πολώσεις, μπορείτε να μου πείτε πως θα υπάρξουν αυτές οι συναινέσεις; Δεν θα υπάρξουν τέτοιες συναινέσεις…

Ο κ. Κουβέλης όταν κάλεσε να μην γίνεται εμπλοκή του ονόματος του και από τα στελέχη του κόμματος μας, το είπε με την έννοια ότι δεν θέλει ο ίδιος να συμβάλει στην ανακύκλωση αυτής της προεδρολογίας, η οποία φθείρει, πρωτίστως, την χώρα αλλά και το κόμμα μας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με ιδιαίτερη έμφαση, όταν ρωτήθηκε για τις προσωπικές του βλέψεις και επιθυμίες, είπε : “ είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και θέλω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλω στην ολική επαναφορά του κόμματος μας και στην ανασύσταση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Είναι καλύτερο υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικές και κοινωνικές ο πρόεδρος από την κεντροαριστερά ή από την κεντροδεξιά.

Το θέμα δεν είναι να θα προέρχεται από την κεντροαριστερά ή την κεντροδεξιά. Το θέμα είναι ο πρόεδρος που θα προκύψει να συγκεντρώνει τη συναίνεση ενός μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων. Το ίδιο το σύνταγμα βάζει τις προϋποθέσεις ξεκινάει από το 200, το φτάνει στο 180 τουλάχιστον από την παρούσα βουλή.

Εμείς δεν περιγράφουμε τον πρόεδρο ούτε τον ζωγραφίζουμε ούτε τον φωτογραφίζουμε. Λέμε ότι για να υπάρξουν αυτές οι συναινέσεις, πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές που το επιτρέπουν. Με πολιτικές που ρίχνουν στα κάγκελα την κοινωνία και την οικονομία είναι δύσκολο να υπάρχουν συναινέσεις.

Γιατί φυλλορροεί η ΔΗΜΑΡ; Γιατί φτάσατε σε αυτό το σημείο; Πολλοί λένε ότι πληρώνει τα λάθη που έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή ουσιαστικά υιοθέτησε μια λογική "ναι, είμαι αριστερός αλλά ψηφίζω σταθερότητα", ότι ουσιαστικά πληρώνει τέτοιου είδους λογικές και στρατηγικές.

Αν εννοείτε ότι φυλλορροεί λόγω του πολύ κακού εκλογικού αποτελέσματος...

Μιλάω και για το φευγιό των στελεχών σας και βουλευτών σας...

Μέσα σε μία κεντρική επιτροπή 110 ατόμων, 24 σύντροφοι αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν την θέση τους και να αποχωρήσουν. Τη θέση τους την είχαν διαφοροποιήσει, θα έλεγα, από την εποχή της εξόδου της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση. Στα κόμματα, βεβαίως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνεννοούμαστε πέρα από την αρχή της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και τον σεβασμό σε κάποιες διαδικασίες. Εμείς, είπαμε να πάμε σε ένα συνέδριο για να δούμε όλα ζητήματα, τι έκανε λάθος η ΔΗΜΑΡ και είχε αυτή τη μεγάλη εκλογική πτώση και να γυρίσουμε σελίδα, η βάση του κόμματος να εκλέξει τη νέα ηγεσία ή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα.

Οι σύντροφοι επέλεξαν έναν άλλο δρόμο. Είναι ένα τμήμα του κόμματος, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι θεωρούμε ότι είναι ένα μικρό τμήμα του κόμματος, το οποίο βεβαίως δεν είναι ευχάριστο ότι φεύγει. Δεν περισσεύει κανείς αλλά στην πολιτική συμβαίνουν και αυτά. Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του. Έκαναν τις επιλογές τους και εμείς κάνουμε τις δικές μας. Ελπίζουμε και εκφράζουμε τη βεβαιότητα, ότι με το συνέδριο μας η Δημοκρατική Αριστερά θα γυρίσει σελίδα και θα πορευτεί με όσους πιστεύουν ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν πόλο της ανανεωτικής αριστεράς, ο οποίος θα είναι ένα πόλος ισορροπίας, εξισορρόπησης και ανάσχεσης των πάσης φύσεως λαϊκισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση