GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία;

Προκαταρκτική συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία... υπέγραψαν εκπρόσωποι του Κιέβου και των ρωσόφιλων αυτονομιστών...



Προκαταρκτική συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία...
υπέγραψαν εκπρόσωποι του Κιέβου και των ρωσόφιλων αυτονομιστών, όπως μεταδίδουν το ρωσικό πρακτορείο Interfa και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή στις 18:00 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποτελεσματικός διεθνής έλεγχος» της τήρησης της συμφωνίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με πηγή που ήταν κοντά στις συνομιλίες στο Μινσκ, η συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο πλευρών θα παραμείνουν σε θέσεις-κλειδιά. Επίσης, ο ΟΑΣΕ θα παρακαλουθεί την τήρηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το Κρεμλίνο καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα η τήρησή της να είναι υπό στενή παρακολούθηση.

Nωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον υπάρξει πράγματι εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας από το Νιούπορτ, η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση