Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

«Λήψη μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό στην Σκόπελο»

Share it:


ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ:
Όλοι οι εκτροφείς αιγοπροβάτων και βοοειδών θα πρέπει να εφαρμόσουν τα... παρακάτω μέτρα με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου:
1. Την χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα για την καταπολέμηση των εντόμων – φορέων του νοσήματος, κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
2. Την διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα τόσο στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς, στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων και στα οχήματα μεταφοράς των ζώων.
3. Την αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.
Όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρέπει να προβούν στην αποτελεσματική εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών στις στάσιμες υδατοσυλλογές, αρδευτικά κανάλια και γενικά στους βιότοπους ανάπτυξης των εντόμων – φορέων.
Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που ζώο (αίγα ή πρόβατο) εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα. τονίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (ΠΕ Λάρισας 32 εστίες, ΠΕ Τρικάλων 10 εστίες, ΠΕ Καρδίτσας 6 εστίες και ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων 7 εστίες), το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανήκει πλέον στη Ζώνη Ελέγχου.
Ειδικότερα εντός της Ζώνης Ελέγχου:
• Στις εκτροφές που δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα ΚΠ (δεν είναι εστίες της νόσου)
1. Όλα τα μηρυκαστικά ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) απαγορεύεται να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσής τους για 21 μέρες από την διαπίστωση των εστιών, εξαιτίας των οποίων τέθηκαν σε περιορισμό.
2. Στο διάστημα αυτό ωστόσο μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε σφαγείο που βρίσκεται εντός της ζώνης των 20 χιλιομέτρων υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
2.1.1. Την ημέρα της μετακίνησής τους στο σφαγείο έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
2.1.2. Πριν την μετακίνησή τους στο σφαγείο, στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά), έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και έχει τηρηθεί ο χρόνος αναμονής για το κρέας που προβλέπεται από τον παρασκευαστή.
2.1.3. Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοκτόνα στα οχήματα μεταφοράς (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) πριν την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των προς σφαγή ζώων.
3. Μετά την πάροδο των 21 ημερών επιτρέπεται η μετακίνηση των ανωτέρω ζώων εντός της ζώνης των 20 χλμ , τόσο για σφαγή (πάντα σε σφαγείο που βρίσκεται στην ίδια ζώνη), όσο και για άλλους λόγους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες μετακινούνται για σφαγή.
• Στις εκτροφές που έχει διαπιστωθεί κρούσμα ΚΠ (εστίες της νόσου)
4. Οι εκτροφές αυτές τίθενται υπό αυξημένη επιτήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών, εφόσον δεν διαπιστωθεί άλλο κρούσμα μέσα στον ίδιο νομό.
5. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές μπορούν να επιτρέπουν μετακινήσεις ζώων από τις εκτροφές αυτές για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της ζώνης των 20 χλμ υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως και για τις υπόλοιπες εκτροφές της ίδιας ζώνης, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον τριάντα ημέρες από την διαπίστωση του τελευταίου κρούσματος στην εκτροφή.
6. Έξοδος μηρυκαστικών από την ζώνη ελέγχου των 20 χλμ για άμεση σφαγή σε σφαγείο της ζώνης προστασίας εκτός της ζώνης ελέγχου, εγκρίνεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει άλλο σφαγείο εντός της ίδιας ζώνης ελέγχου μετά από τεκμηριωμένο αίτημα της τοπικής κτηνιατρικής αρχής που υποβάλλεται για έγκριση στην Κεντρική Υπηρεσία.
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση