GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια νεροποντή που θα «φουσκώσει» τον Αλφειό απειλεί τον κάμπο των Μακρισίων!

Με τον φόβο μιας νεροποντής που θα «φουσκώσει» τον Αλφειό και θα «πνίξει» για μια ακόμα φορά τις καλλιέργειές τους, ζουν οι κά...



Με τον φόβο μιας νεροποντής που θα «φουσκώσει» τον Αλφειό και θα «πνίξει» για μια ακόμα φορά τις καλλιέργειές τους, ζουν οι κάτοικοι και αγρότες των Μακρισίων. Αν και το...
έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης έχει ξεκινήσει, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα ευαίσθητα και επικίνδυνα σημεία.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά οι παρεμβάσεις έχουν περιοριστεί – όπως εξηγούν οι κάτοικοι - στην περιοχή των Καλυβακίων. Οι κάτοικοι των Μακρισίων, σαφώς και δεν είναι αντίθετοι στη θωράκιση του χωριού, αλλά επισημαίνουν ότι έπρεπε να υπάρχουν εργοτάξια, ταυτόχρονα, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την μελέτη.

Ο κάμπος των Μακρισίων

Κάτοικοι των Μακρισίων, μεταξύ των οποίων και αγρότες, βρέθηκαν χθες το πρωί στον κάμπο των Μακρισίων και στα σημεία εκείνα που οι παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, ώστε με τις πρώτες βροχές να μην υπάρχουν προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έγινε αποψίλωση δέντρων – που αποτελούσαν «ασπίδα» του αναχώματος - και μολονότι γίνεται απομάκρυνση αμμοχάλικου από τα Καλυβάκια που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή σαρζανέτ στα επικίνδυνα σημεία (σ.σ έχουν ήδη μεταφερθεί στο σημείο ποσότητες κροκάλας), δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει, στο ίδιο επικίνδυνο σημείο, ούτε η διευθέτηση της κοίτης, ώστε το ποτάμι να «κατεβαίνει» ομαλά και να μη «χτυπά» στις παρόχθιες καλλιέργειες. Εξάλλου, υπάρχουν σημεία που η κοίτη και το ανάχωμα έχουμε τόσο μικρή υψομετρική διαφορά που, με την πρώτη βροχή, οι καλλιέργειες θα πλημμυρίσουν και πάλι.

Αφανίζονται οι περιουσίες τους

Οι κάτοικοι, τα τελευταία χρόνια, έχουν…κουραστεί να φωνάζουν. Έχουν απογοητευθεί βλέποντας τις περιουσίες τους χρόνο με τον χρόνο να «πληγώνονται», σημειώνοντας δε ότι η παραγωγή πορτοκαλιού, κοντεύει πια να αφανιστεί.

Και τώρα, αν και αρχικά χάρηκαν, βλέποντας το πολυπόθητο και περιβόητο έργο να ξεκινά, ανησυχούν ακόμα περισσότερο, ότι οι ρυθμοί του έργου και μη ταυτόχρονη παρέμβαση και θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή.

Φορείς και κάτοικοι, καλούν τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να κάνουν αυτοψία στην περιοχή, την Κτηματική υπηρεσία να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποψιλώσεις και η απομάκρυνση των αμμοχάλικων, και προειδοποιούν, ότι αν δεν υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και θα φτάνουν μέχρι και στις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας φυσικών πόρων της Ε.Ε.

Σπύρος Νικολακόπουλος
Κάτοικος Μακρισίων

«Με χαρά διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι δημοπρατήθηκε το έργο του Αλφειού για την αντιπλημμυρική προστασία των Μακρισίων που κάθε χρόνο βρισκόταν στο έλεος του ποταμού. Ήρθε ο εργολάβος, έκοψε τα δέντρα -που ήταν ασπίδα στο ανάχωμα και στις καλλιέργειες - και ακόμα δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία των περιουσιών μας. Ο χειμώνας πλησιάζει, το ανάχωμα κινδυνεύει να σπάσει και αν αυτό συμβεί, θα έχουμε τις καταστροφές του 2003. Σε άλλο σημείο δε, η κοίτη και το ανάχωμα είναι στο ίδιο ύψος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πιο έντονο.

Δουλεύουν δυο μήνες και έργο δεν έχουμε δει. Παίρνουν τα χαλίκια και σαρζανέτ δεν έχουμε δει πουθενά. Πρέπει να παρέμβει η πολιτεία, να έρθει η Κτηματική να κάνει έλεγχο. Δεν μπορούν έτσι να κόβουν τα δέντρα και να παίρνουν τα χαλίκια, χωρίς να παίρνουν άλλο μέτρο προστασίας.


Αν δεν εισακουστούν τα λόγια μας, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Γιώργος Χατζόπουλος,
Κάτοικος Μακρισίων
Δημ. Σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Το περιβόητο έργο έχει ξεκινήσει, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί στα Καλυβάκια και δουλεύει εκεί, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα άλλα σημεία του κάμπου των Μακρισίων που έχουν πρόβλημα και έπρεπε να έχουν θωρακιστεί εν όψει χειμώνα. Γιατί, με τις πρώτες βροχές, θα σπάσει το ανάχωμα και θα έχουμε προβλήματα.

Πρέπει η πολιτεία να σκύψει με ενδιαφέρον στο πρόβλημα και να βρεθεί λύση πριν απειλεί και πάλι ο κάμπος των Μακρισίων. Γιατί, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και τις πλημμύρες, ο κάμπος έχει καταστραφεί και η καλλιέργεια – ειδικά – του πορτοκαλιού, κοντεύει να αφανιστεί. Περιμένουμε και τον κ.Κατσιφάρα και τον κ.Γεωργιόπουλο, να δουν, να λάβουν τα μέτρα τους και να προστατεύουν την περιοχή, τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Εμείς θα συζητήσουμε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις αν χρειαστεί».
Γιώργος Λεπέτσος
Δημ. Σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Το έργο ξεκίνησε αλλά, θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Επειδή το ποτάμι έχει σοβαρό πρόβλημα και απειλεί τις καλλιέργειες σε πολλά σημεία, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από τους αρμόδιους – από την Περιφέρεια και τον δήμο - ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος που αγωνιά εν όψει του χειμώνα. Οι παρεμβάσεις που γίνονται μέχρι στιγμής, δεν είναι αρκετές. Έπρεπε ή να έχουν ξεκινήσει από εδώ που υπάρχει το βασικό πρόβλημα ή να δουλεύουν ταυτόχρονα στα ευαίσθητα και επικίνδυνα σημεία, πριν έρθει ο χειμώνας».

Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση