GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με όπλο το πλεόνασμα η κυβέρνηση θα επιδιώξει φοροελαφρύνσεις

Να ανοίξει η συζήτηση με την Τρόικα για φοροελαφρύνσεις το 2015, χωρίς να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων ισοδύναμων μέτρων σχεδιάζο...



Να ανοίξει η συζήτηση με την Τρόικα για φοροελαφρύνσεις το 2015, χωρίς να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων ισοδύναμων μέτρων σχεδιάζουν στην κυβέρνηση...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή θα γίνει με αφορμή την επιμονή της κυβέρνησης για στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2015, που είχε συμφωνηθεί στο Μνημόνιο με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα «αποτυπώνει» την τρέχουσα κατάσταση ή και ένα μέρος από τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει. Θα συνταχθεί με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 –ή και μόλις 2,3% αναλόγως των περιθωρίων που θα διαφανεί πως υπάρχουν για φοροελαφρύνσεις.

Συμβαδίζει δηλαδή με το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφίσει την άνοιξη η Βουλή και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για το 2015. Και τότε υπήρχε απόκλιση 911 εκατ. ευρώ ανάμεσα στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο αλλά, όπως έλεγαν τότε αρμόδιοι παράγοντες, θα το "έλυνε" η κυβέρνηση με την τρόικα το φθινόπωρο, τώρα.

Αν τυχόν όμως κατέβει και άλλο η πρόβλεψη, θα απέχει περίπου 0,5-0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο του Μνημονίου. «Ανοίγει» έτσι ένα χρηματοδοτικό «κενό» στο ελληνικό πρόγραμμα που θα κυμαίνεται μεταξύ 0,8-1,1 δισ. ευρώ, αναλόγως και του ΑΕΠ που θα αναθεωρηθεί (ενδεχομένως προς τα πάνω) στο προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση θέλει στην παρούσα φάση να αναγκάσει την Τρόικα να μπει στη συζήτηση ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Συνεπώς ό,τι και αν τελικώς γράψει στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει στις 6 Οκτωβρίου, αυτό πιθανότατα θα αλλάξει μέχρι να ψηφιστεί το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση