GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανεστάλη η εκστρατεία της Καταλονίας – Ξεκινά δικαστική μάχη

0SHARESΜοιράσου το στο FacebookΤουίταρε το στο Twitter Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την εκσ...

0SHARESΜοιράσου το στο FacebookΤουίταρε το στο Twitter

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου προκειμένου να σεβαστεί τη νομιμότητα, εκφράζοντας παράλληλα την «αποφασιστικότητά» της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας αυτής.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Φρανσέσκ Ομς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας, διαβεβαιώνοντας παρόλα αυτά για «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει» προς μια διαβούλευση.

Παράλληλα η Καταλονία ξεκίνησε δικαστική μάχη ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας καλούν σε νέες διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Νούρια ντε Γκίσπετ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στην επαρχία αυτή να διοργανώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει τις περιφερειακές αρχές να οργανώσουν και άλλα δημοψηφίσματα.

Αυτός ο νόμος δεν δημιουργήθηκε μόνο για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου και η ακύρωσή του «βλάπτει το κοινό συμφέρον», δήλωσε η ντε Γκίσπετ.

Η πλούσια αυτή επαρχία με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τη Μαδρίτη. Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε το Σάββατο ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Ήδη από τη Δευτέρα η ισπανική κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο δέχθηκε αμέσως να εξετάσει το θέμα, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα αναστέλλεται μέχρις ότου αποφανθεί το δικαστήριο.

Ο Μας ειρωνεύτηκε χθες τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίοι «έσπασαν το φράγμα του ήχου. Δεν περίμεναν ούτε μία ημέρα» μέχρι να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνησή του τώρα πρέπει να υποβάλει στο δικαστήριο την επιχειρηματολογία του υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του πέντε μήνες για να αποφανθεί για το θέμα, αν και ενδέχεται να επιλέξει να επισπεύσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τα όσα έγιναν και πιέζουν την κυβέρνηση της επαρχίας να αγνοήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εκτιμούν ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του αφού ακύρωσε εν μέρει το 2010 το νέο καθεστώς του «κράτους» της Καταλονίας.

Ήδη από χθες η πρόεδρος της οργάνωσης ANC, Καταλανική εθνοσυνέλευση, Κάρμε Φορκάδελ, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

«Σήμερα ξεκινά η δημιουργία της χώρας μας! Στις 19:00 όλοι μπροστά στα δημαρχεία σας!», έγραψε η ANC στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο δείχνει την πλήρη εξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία και αποκαλύπτει τον λόγο σεβασμό που έχουν οι ισπανικές δημόσιες αρχές για τους δημοκρατικούς κανόνες», αναφέρει μια ένωση οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση