GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μη ξεχνάς όσους δεν θυμούνται»

Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε πως η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια–νόσο Αλτσχά...


Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε πως η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια–νόσο Αλτσχάιμερ, σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αποτελεί σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με άνοια και οι οικογένειές τους.
«Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται» σημείωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός και τόνισε τη σημασία της διαγενεακής αλληλεγγύης, σημειώνοντας πως στη χώρα μας, το 90% των ασθενών μένουν στα σπίτια τους με τη φροντίδα από κάποιο μέλος της οικογένειας.
Πρόκειται για μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για την οικογένεια του πάσχοντα και τον ίδιο, είπε η κ. Παπακώστα και κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τους βασικούς άξονές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια, ώστε να γίνει «η απαραίτητη “όσμωση” απόψεων».
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, υπάρχουν σήμερα 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 65,7 εκατ. μέχρι το 2030 και σε 115,4 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Σύμφωνα με στοιχεία, το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα (άμεσα και έμμεσα) πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων. κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τα προηγμένα κράτη σε όλον τον κόσμο έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και των συνεπειών της.
Στην πρόσφατη σύνοδο των G8 στο Λονδίνο (Δεκέμβριος 2013), συνυπογράφηκε η δέσμευση για συνέχιση και διεύρυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της άνοιας, και καταγράφηκαν παροτρύνσεις για όλες τις χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση