GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λοβέρδος: Από την αρχή το θέμα των μετεγγραφών την ερχόμενη χρονιά

Από την αρχή θα συζητηθεί για του χρόνου το θέμα των μετεγγραφών των Πανεπιστημίων , όπως επεσήμανε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο υπουρ...


Από την αρχή θα συζητηθεί για του χρόνου το θέμα των μετεγγραφών των Πανεπιστημίων , όπως επεσήμανε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προτείνοντας στα Πανεπιστήμια την αξιοποίηση των ομότιμων καθηγητών για τη διδασκαλία των μαθημάτων.
Ο υπουργός Παιδείας παραβρέθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια.
Οι Πρυτάνεις έθεσαν το θέμα που αφορούσε στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και, ως εκ τούτου, την αδυναμία λειτουργίας τους και ζήτησαν η επιπρόσθετη χρηματοδότηση να προκύψει για το 2015. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση προβλέπεται για το 2015 όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός και τους έθεσε υπόψη τα επιπλέον ποσά που χορηγήθηκαν για το 2014.
Ετέθη επίσης το ζήτημα της μείωσης της γραφειοκρατίας ως προς τα οικονομικά των Ιδρυμάτων τα οποία απεμπλέκονται καθώς οι ΕΛΚΕ έχουν βγει πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ενώ αναμένεται να ρυθμιστεί και νομικά το θέμα με το επερχόμενο νομοσχέδιο. Ως προς τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, μετά και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ, υπήρξε η σύμφωνη γνώμη ότι έγινε σωστή διαχείριση του θέματος, αναμένεται ωστόσο η τροποποίηση της ΚΥΑ.
Για το μείζον ζήτημα των μετεγγραφών συμφωνήθηκε να ζητηθεί και η γνώμη της ΑΔΙΠ και να συζητηθεί εκ νέου ενόψει της επόμενης χρονιάς. Ως προς τους λιμνάζοντες φοιτητές, υπήρξε σύμπνοια για την αποκατάσταση του κύκλου σπουδών. Τέθηκαν ακόμη επί τάπητος οι περικοπές στο πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ για τις οποίες είναι αντίθετα τα Πανεπιστήμια και η αποψίλωση των Ιδρυμάτων από διδακτικό προσωπικό. Ο υπουργός πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ομότιμοι καθηγητές για τη διδασκαλία των μαθημάτων κατόπιν απόφασης του οικείου τμήματος, ωστόσο, οι περισσότεροι εκ των Πρυτάνεων ήταν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί. Οι Πρυτάνεις έθεσαν το θέμα της χρήσης των ταμειακών υπολοίπων για τους υποτρόφους για το οποίο, όπως τους ενημέρωσε ο Υπουργός, δε χρειάζεται τροπολογία.
Ο υπουργός έθεσε υπόψη στο σώμα των Πρυτάνεων την τροπολογία η οποία θα ισχύσει από 01/01/2015 και θα δίνει στα Ιδρύματα της ευχέρεια να αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα το οποίο έγινε αποδεκτό από όλους.

Σύνοδος προέδρων ΤΕΙ

Κατά την 1η Τακτική Σύνοδο Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τα Ιδρύματα Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Τα θέματα που τέθηκαν στον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέδρο αφορούν στην
πρόσληψη Επιστημονικών – Εργαστηριακών Συνεργατών και πανεπιστημιακών υποτρόφων.
Επισημάνθηκε ότι εάν η πρόσληψη αυτή δεν προχωρήσει έγκαιρα υπάρχει κίνδυνος, ουσιαστικής αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας των ΤΕΙ της χώρας κατά τον τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Επί του θέματος αυτού ο υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικαστικές ενέργειες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη αυτών των κατηγοριών προσωπικού.
Επίσης, συζητήθηκε η χορήγηση στα ΤΕΙ της δυνατότητας απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων, δηλαδή, η διοργάνωση προγραμμάτων 3ου κύκλου σπουδών), αυτοδύναμα στα τμήματα/σχολές που υπάρχει θετική εξωτερική αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.
Επί του θέματος αυτού, ο υπουργός επιβεβαίωσε παλαιότερη δέσμευση τόσο δική του, όσο και του πρώην Υπουργού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ότι άμεσα θα προβεί σε αναγκαία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έχει εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των Ιδρυμάτων από την ΑΔΙΠ, (η οποία τοποθετείται περί του τέλους του έτους 2014).
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση