GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαλς: Χρειαζόμαστε τη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη «χρειάζεται τη Γερμανία» για την επανεκκίνηση της οι...


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη «χρειάζεται τη Γερμανία» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν συμμερίζονται όλοι την ιδέα αυτή».
«Χρειαζόμαστε τη Γερμανία για να ευνοήσει την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του ενώπιον γερμανών βιομηχάνων, κατά τη δεύτερη ημέρα της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία. «Ξέρω ότι την ιδέα αυτή ακόμη δεν τη συμμερίζονται όλοι, ωστόσο διαπιστώνω ότι η ιδέα αυτή δρομολογείται και ότι τα πράγματα άρχισαν να κινούνται».
Ο Βαλς προέβη στη δήλωση αυτή κυρίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε να υιοθετηθούν πολιτικές υπέρ της ζήτησης στη νομισματική ένωση.
Επί του παρόντος, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής συνάντησης στην καγκελαρία, η Άγγελα Μέρκελ κωφεύει, ενώ στη Γερμανία υπάρχουν φωνές που ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και υψηλότερους μισθούς.
«Ξέρω ότι διεξάγετε μια συζήτηση στη Γερμανία για το θέμα της τόνωσης των επενδύσεων», δήλωσε ο Βαλς. «Ωστόσο εγώ πιστεύω απλά ότι όταν υπάρχουν αποδεδειγμένες ανάγκες και όταν η δημοσιονομική κατάσταση επιτρέπει δαπάνες, τότε πρέπει να επενδύουμε».
Ωστόσο «ουδέποτε θα ζητήσω από τη Γερμανία να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας», τόνισε απαντώντας άμεσα στον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο. Ο Γκρίλο είχε δηλώσει πριν υποδεχτεί τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό: «Η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Γαλλίας, και η Γερμανία δεν έχει την υποχρέωση να λύσει αυτά τα προβλήματα».
Αντιθέτως πάντως η BDI συμφωνεί με το Παρίσι για την ανάγκη επενδύσεων, και από δημόσιους πόρους, για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρεμβαίνοντας πριν από τον Βαλς, η Μέρκελ ωστόσο προτίμησε να μιλήσει για τις δυνατότητες τόνωσης των ιδιωτικών επενδύσεων και επισήμανε την ανάγκη η χώρα της να διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό της, δεδομένων και των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αδύνατο η χώρα του να εξοικονομήσει από το προσεχές έτος πόρους ύψους 50 δισεκατομμυρίων όπως θα απαιτείτο για να επανέλθει εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. «Είναι αδύνατο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης αλλά ούτε από κοινωνικής ούτε από τεχνικής», πρόσθεσε.
Ο Βαλς επανέλαβε —στα γερμανικά— τη δήλωσή του που σχολιάστηκε ιδιαίτερα στη Γαλλία «αγαπώ την επιχείρηση», στην ομιλία του αυτή, κατά την οποία προσπάθησε να μεταβάλει την εικόνα της χώρας του, καθώς από ορισμένους γίνεται λόγος για τον «Γάλλο ασθενή" της Ευρώπης.
«Δεν είναι επιθυμητή μία μείωση μισθών»
«Μια μεγάλη μείωση των μισθών δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε επιθυμητή», επεσήμανε ο Βαλς και απάντησε σε όσους θα ήθελαν η Γαλλία να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασία της όπως το είχε κάνει η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχαν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των μισθών.
Όμως «η Γερμανία της δεκαετίας του 2000 και η σημερινή Γαλλία είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις», εξήγησε ο Βαλς, επικαλούμενος «τις καθιερωμένες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», «τον χαμηλό πληθωρισμό» και «τις αυξημένες τιμές των ακινήτων».
«Εξάλλου η εξωτερική ζήτηση είναι ασθενής, ενώ ήταν δυναμική τη δεκαετία του 2000, και άρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εσωτερική μας ζήτηση», συνέχισε ο Βαλς.
«Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στη γαλλική πραγματικότητα», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
«Η Γαλλία προχωρά», διαβεβαίωσε ο ίδιος, «κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση