GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρίνεται το μέλλον του Ταμείου των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες...

Το μέλλον του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστών και μεσιτών το γνωστό ως...



Το μέλλον του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστών και μεσιτών το γνωστό ως ΤΕΑΑΠΑΕ, θα εξετασθεί στη επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΕΕ θα συζητήσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες (της ΟΑΣΕ) οι οποίοι και ελέγχουν, σύμφωνα με τον νόμο, την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, σχετικά με την μελλοντική χρηματοδότηση του Ταμείου.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται έτοιμοι να διαπραγματευτούν πολλά σε ότι αφορά τη μελλοντική εικόνα του ταμείου υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση του, από εισφορές εργαζομένων και εταιρειών.

Οι εταιρείες (το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΕΕ) από την πλευρά τους επιζητούν να έχουν αποφασιστικό λόγο στην διοίκηση (τουλάχιστον ίση εκπροσώπηση με τους εργαζόμενους) και το σύστημα του ταμείου να είναι πλήρως κεφαλαιοποιητικό.

Και οι δυο όροι δεν μοιάζουν άδικοι καθώς οι εταιρείες θα καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος της εισφοράς, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι λογικό να ζητούν η λειτουργία του να προσιδιάζει προς αυτή της ιδιωτικής ασφάλισης ατομικοί λογαριασμοί, κεφαλαιοποιητικός χαρακτήρας). Βέβαια δεν αρνούνται ενδεχομένως ένα μικρό τμήμα των εισφορών να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. Η απόσταση των θέσεων που έχουν οι δυο πλευρές δεν είναι μεγάλη όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μιας και σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου υπάρχει η πρόβλεψη ατομικών λογαριασμών και η παροχή ήδη αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την περιουσία του Ταμείου κάθε χρόνο, υπάρχει ωστόσο ένα κρίσιμο ζήτημα που συνδέεται με το ύψος των εισφορών που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο χαρακτηρισμός από το νόμο της εργοδοτικής εισφοράς ως «κοινωνικού πόρου» γιατί εκφραζόταν ως ποσοστό επί της παραγωγής ασφαλίστρων της κάθε εταιρείας (μία απόφαση που ενδέχεται να καταπέσει στα δικαστήρια, αφού την εισφορά την κατέβαλε η εταιρεία και όχι ο συνάπτων ασφαλιστήριο συμβόλαιο) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τον καθορισμό εκ νέου του ύψους της εισφοράς από κάθε εταιρεία. Και τούτο γιατί εάν η κάθε εταιρεία κληθεί να συνεχίσει να καταβάλλει τα χρήματα που έδινε ως ποσοστό της παραγωγής τότε σε άλλες εταιρείες το ποσό αυτό αντιστοιχεί με το 20% του μισθολογικού κόστους σε άλλες με το 27% και σε άλλες με το 3% ή και ακόμη μικρότερο. Για παράδειγμα ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο ζωής, κατέβαλε εισφορές ίσες με το 5% επί της παραγωγής πρώτου έτους. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό λιγότερο από το 3% του συνολικού μισθολογικού της κόστους. Η ίδια αυτή εταιρεία αρνείται να καταβάλει εισφορές υψηλότερες του ποσοστού αυτού μπλοκάροντας ουσιαστικά κάθε συζήτηση μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων.

Εδώ βρίσκεται ίσως και το κρίσιμο ζήτημα. Η πλειοψηφία της ΕΑΕΕ δεν θα είχε αντίρρηση να διαμορφωθεί ένα ποσοστό εισφοράς επί του μισθού, ενιαίο για όλες τις εταιρείες, μετά από σχετική μελέτη, το οποίο να εξασφαλίζει παράλληλα τη βιωσιμότητα του ταμείου χωρίς όμως να επιβαρύνει υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος των εταιρειών.

Ωστόσο και μεταξύ των εταιρειών δεν υπάρχει ενιαία άποψη για το ύψος της εισφοράς. Σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του Ταμείου πρέπει να είναι πρώτος στόχος όλων των πλευρών καθώς πρόκειται και για ένα από τα λίγα ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα, συνδέεται άμεσα με τον ασφαλιστικό κλάδο και είναι ευκαιρία να αποτελέσει το καλό παράδειγμα για το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να διαχειρίζονται τέτοιου είδους ταμεία…

Αν πέσει έξω το ΤΕΑΑΠΑΕ, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κλάδο…

Υ.Γ. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο Σύριζα έχει δεσμευτεί να επαναφέρει το ταμείο στην προηγούμενη κατάσταση σε ότι αφορά τις εισφορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση