GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Πρετόρια αρνήθηκε βίζα στον Δαλάι Λάμα

Η Νότια Αφρική αρνήθηκε και πάλι να χορηγήσει θεώρηση εισόδου (βίζα) στον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετανών τον οπο...

Η Νότια Αφρική αρνήθηκε και πάλι να χορηγήσει θεώρηση εισόδου (βίζα) στον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετανών τον οποίο εχθρεύεται το κινεζικό καθεστώς και ο οποίος επιθυμούσε να συμμετάσχει στη σύνοδο των βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Κεϊπ Τάουν, έκανε γνωστό μια εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα στη Νότια Αφρική.

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση "με ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι δεν είναι σε θέση να χορηγήσει αυτή τη θεώρηση εισόδου επειδή κάτι τέτοιο θα διατάρασσε τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νότια Αφρική", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Νάνγκσα Σέντον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κλέισον Μονιέλα διέψευσε στο Twitter πως οι αρχές έχουν ήδη αρνηθεί να εκδώσουν θεώρηση εισόδου για τον Δαλάι Λάμα. "Η πρεσβεία στην Ινδία έλαβε ένα αίτημα από τον Δαλάι Λάμα για θεώρηση εισόδου. Το αίτημα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία. Δεν υπάρχει άρνηση", έγραψε στο Twitter.

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, ο οποίος βραβεύθηκε το 1989 με το Νόμπελ Ειρήνης, θεωρείται από το Πεκίνο επικίνδυνος αυτονομιστής. Η Νότια Αφρική ανήκει μαζί με την Κίνα στην ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) των ισχυρότερων αναδυόμενων χωρών και επιμένει στις καλές σχέσεις της με το Πεκίνο.

Έντονη πολεμική είχε ήδη ξεσπάσει το 2011, όταν η Νότια Αφρική είχε αρνηθεί να χορηγήσει στον Δαλάι Λάμα βίζα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 80ά γενέθλια του Ντέσμοντ Τούτου, του νοτιοαφρικανού αρχιεπισκόπου ο οποίος έχει τιμηθεί επίσης με το Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση