GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά ζητά η Γερμανία

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Sigmar Gabriel, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, άσκησε κριτική στην ΕΕ για τον τρόπο που διεξήγαγε τις διαπ...



Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Sigmar Gabriel, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, άσκησε κριτική στην ΕΕ για τον τρόπο που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για την Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), λέγοντας ότι ένα σημείο κλειδί της συμφωνίας, οι διατάξεις για την προστασία των ξένων επενδυτών, πρέπει να επανεξεταστούν.

Το προσχέδιο της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων. Όμως η υπογραφή της CETA, η οποία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται λόγω ανησυχιών που εξέφρασαν χώρες της ένωσης και κυρίως η Γερμανία.

Και τα 28 μέλη της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία, πριν αυτή τεθεί εν ισχύ, αλλά η γερμανική κυβέρνηση εδώ και μερικές εβδομάδες εκπέμπει σήματα ότι η επικύρωση της θα χρειαστεί χρόνο.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις για τη CETA), διεξήγαγε μυστικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Και αυτός δεν είναι τρόπος για να αντιμετωπίζουμε το κοινό», δήλωσε σε συνέντευξη του ο κ. Gabriel στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Επίσης ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, πριν την υπογραφή του, κάτι το οποίο έχει μπλοκάρει η Κομισιόν, παρά τις αντιδράσεις από κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η ρήτρα προστασία των επενδυτών, η οποία θα επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να διεκδικούν αποζημιώσεις σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, αποτέλεσε το μήλο της έριδος, τόσο για την Γερμανία, όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη σχετική ρήτρα, καθώς οι επενδυτές θα μπορούν να ακολουθούν αυτή την νέα οδό, για να μηνύουν κυβερνήσεις όταν κάποιοι νόμοι δεν είναι της αρεσκείας τους και να ασκούν υπερβολική πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποκύψουν στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Ο κ. Gabriel δήλωσε ότι θα υποστηρίξει νέες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αναθεωρούν τα άρθρα που αφορούν την ρήτρα περί προστασίας των επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση