GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκκληση του νέου προέδρου του Αφγανιστάν για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι κάλεσε σήμερα τους Ταλιμπάν να λάβουν μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κατά τη ...



Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι κάλεσε σήμερα τους Ταλιμπάν να λάβουν μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την ορκωμοσία του, μια τελετή όμως η οποία αμαυρώθηκε από την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι με 4 νεκρούς κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Ζητούμε από τους αντιπάλους μας, και πιο συγκεκριμένα από τους Ταλιμπάν και τη Χεζμπ ι Ισλάμι, να αρχίσουν πολιτικές συνομιλίες» με τις αρχές, είπε ο Γάνι, 65 ετών, λίγη ώρα αφότου ορκίστηκε διαδεχόμενος τον Χαμίντ Καρζάι στην ηγεσία του κράτους. Επρόκειτο για την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στην Ιστορία του Αφγανιστάν.

Ο Καρζάι είχε καλέσει επίσης επανειλημμένα τους ισλαμιστές αντάρτες σε ειρηνευτικές συνομιλίες, με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας, καθώς αναμένεται η αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του NATO στα τέλη αυτής της χρονιάς.

Όμως οι Ταλιμπάν αρνούνταν πάντα να συνομιλήσουν άμεσα με τον Καρζάι, τον οποίο χαρακτήριζαν μια «μαριονέτα» της Ουάσινγκτον. Οι ισλαμιστές μαχητές, που είχαν εξάλλου πρόσφατα χαρακτηρίσει τον Γάνι έναν «υπάλληλο» των ΗΠΑ, υποδέχθηκαν την έναρξη της προεδρίας του σήμερα με μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι.

«Ένας καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά στο αεροδρόμιο σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας δύο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Ο καμικάζι αυτός «είχε στόχο Αφγανούς και ξένους στρατιώτες», είπε από τη δική του πλευρά ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό του σουνιτικού ένοπλου κινήματος.

Η επίθεση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο είναι αυστηρά φρουρούμενη, κι ακόμη περισσότερο σήμερα, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση